Visste du det här om Botox?

Botox – många är bekanta med det på ett eller annat sätt. Kanske har man sett någon på tv som har gjort det, eller så kanske en vän eller en familjemedlem har bestämt sig för att få en injektion av det. Oavsett hur relationen ser ut, är de flesta nog medvetna om att botox används för att se yngre ut och för att reducera rynkor i ansiktet. Men visste du det här?

Försvagar musklerna

Botox försvagar musklerna i ansiktet där det injiceras. En stor anledning till att rynkor syns i ansiktet, är att när vissa ansiktsmuskler spänner sig, så drar huden ihop sig och ser på grund av det lite rynkig ut. Botox försvagar de här musklerna, vilket gör att antalet rynkor reduceras avsevärt.

Kan användas för att behandla migrän

De flesta associerar nog botox med något man gör för sitt utseende. Det många inte vet är att botox även kan användas för att behandla migrän. Att få en nål i huvudet kanske är det sista man vill ha när huvudvärken har kommit – men botox är mycket effektivt för att lindra just detta.

Solat för mycket? Då är botox inte svaret

Som de flesta vet kan för mycket solande orsaka rynkor i ansiktet. Det som botox dock behandlar är de rynkor som uppstår när ansiktsmusklerna spänns och drar ihop lös hud. Har man fått rynkor av för mycket solande, är huden skadad på ytan. Och där verkar alltså inte botox. Kanske inte en risk för dem som bor i Sverige (Oavsett om du bor i Skåne, Stockholm eller Norrland). Bor man däremot närmare ekvatorn, eller använder solarium mycket, kanske det finns anledning att tänka över sina solvanor.

Svenska kändisar som använt botox

Även om svenska kändisar kanske inte använder det i lika hög grad som exempelvis sina amerikanska kollegor, finns det ändå en del som har gjort det. Här är några som använt botox i Stockholm:

  • Carolina Gynning. Den mångsysslande kändisen, som numera har ett galleri i Stockholm, har gjort en rad olika operationer och ingrepp. Botox är en av dem.
  • Runar Søgaard. Ett annat bekant namn med bas i Stockholm. Runar har fixat till ansiktet med botox.
  • Carola, även hon boendes i Stockholm (eller lite utanför Stockholm för att vara korrekt), har fixat till ansiktet med botox.

Den som funderar på en botoxbehandling kan alltså titta på de här personernas resultat för att få sig en uppfattning om hur effekterna kan se ut.

15 Feb 2017