Fakta om fetma i Sverige

Västvärlden håller till mångt och mycket på att äta oss själva till döds.Idag räknar man att fler personer dör av fetma än av svält och det om något är en tydligt, rött blinkade varningssignal som borde tas på ett större allvar än vad många gör.

” Äh, vi i Sverige håller väl vikten? Vi har väl inte några större problem; vi är ett land där rörelse och motion är en del av vardagen. Vi är inte som USA ”.

Stämmer detta verkligen? Ja, det senare gör det  - USA har betydligt större problem än vad vi har med fetma – men vi är definitivt inte utom fara. Sanningen är att man bedömer var fjärde svensk man år 2030 kommer att vara överviktig. Det är en fördubbling sedan 2010; på tjugo år så kommer alltså antalet män i Sverige med övervikt att vara det dubbla. Hur ser det då ut om ytterligare tjugo år? Sverige är redan nu ett av länderna där fetman ökar som snabbast och det ger en dyster bild av vår framtid.

Det handlar om en epidemi som måste stoppas och därför ska man inte skratta då exempelvis förslag om sockerskatt läggs fram. Socker är nämligen en av de mest uppenbara orsakerna till detta alarmerande faktum. I kombination med våra alltmer stillasittande jobb och vår mer snabbmatsinriktade kost så ökar också vikten. Ett sådant förslag kan möjligen vara den sista utvägen – men något måste också göras; någonting är fel då två liter läsk är billigare än vad en liter mjölk är. Med detta sagt; här kommer några snabba puckar om övervikt och fetma i Sverige och världen:

 • Socker, snabbmat och stillasittande arbeten är de största bovarna bakom den dramatiska viktuppgången.
 • 000 svenskar är överviktiga.
 • Det motsvarar 14% av befolkningen.
 • 200 miljoner män och 300 miljoner kvinnor i världen lider av fetma.
 • USA är värst drabbat i väst. Där är 62 % av befolkningen överviktiga och hälften av dessa är direkt feta.
 • Små öar sticker ut på ett negativt sätt. På exempelvis Samoa, Tonga och Nauru så är hälften av invånarna feta.

 

 

Övervikt hos barn måste begränsas

Det är en sak att den vuxna befolkningen ökar i omfång – men det är extra alarmerande då det även gäller barn. Här måste definitivt  något göras. I Göteborg har det genomförts en studie kring detta och i denna fann man att antalet feta barn idag är 4-5 gånger fler än vad fallet var 1985. En siffra som de flesta andra städer och områden i Sverige kan relatera till; en oroväckande siffra som är att anse som en tickande bomb.

En bomb som enligt oss kan desarmeras innan den exploderar och där föräldrarna har det störsa ansvaret. Att börja laga mat hemma – nyttig sådan – och följa tallriksmodellen vid servering är en nyckel. Att låta barnen aktivera sig – barngymnastik, fotboll, friidrott, hockey och andra idrotter – är en annan. Vidare kan man peka på datoranvändande och lite mer restriktioner kring detta. Att försöka hjälpa barnen till att hitta glädjen i att leka – tillsammans med andra – barn och utomhus är en nyckelfråga.

Skolan ska heller inte stå utan skuld i detta. Gymnastik är ett ämne som snarare ska utökas än – som nu i många fall är fallet – dras in. Det har en annan fördel också; detta då barnen orkar med övrig undervisning på ett helt annat sätt och får lättare att hålla koncentrationen upp under en hel dag.

Det brukar ibland talas om ärftliga faktorer då man ska peka på övervikt och fetma. Men, den senaste tidens explosion av övervikt hos barn tyder på någonting helt annat än den genetiska delen. I USA – som har en betydligt mer utbredd barnfetma – så säger man att en tonåring  i genomsnitt dricker sex deciliter läsk om dagen. Tonåringar i Sverige är på god väg att nå denna skrämmande nivå. Kort och gott: vi vuxna måste börja tänka till och använda vårt sunda förnuft då det kommer till våra barn. Servera bättre mat, mindre socker, sluta curla – skjutsa överallt, hämta och hjälpa på alla tänkbara sätt – och se till att barnen inser att det finns en skatt i att röra på sig; inte minst sett till vilka sjukdomar som kan förhindras genom detta.

 

Sjukdomar som kommer av övervikt

Gällande det senare så tänkte vi visa vad fetma och övervikt kan föra med sig i form av sjukdomar.

” Det drabbar bara den som är överviktigt, varför ska jag bry mig om det ”?

Faktum är att ett land som Sverige skulle kunna spara extremt mycket pengar på att agera i denna fråga. Ställer man sjukvårdskostnader som kommer av allt som fetma kan föra med sig så inser man att det finns ett värde i att försöka göra någonting åt saken redan nu. Som vi sa i början av texten: Fortsätter det i samma tempo som nu så kommer var fjärde svensk man att vara direkt överviktig år 2030.

 

 • Hjärt- och kärlsjukdomar
 • Diabetes typ 2
 • Gallsten
 • Astma
 • Åderförkalkning
 • Cancer (livmodercancer, bröstcancer, äggstockscancer, tjocktarmscancer, njurcancer, prostatacancer..)
 • Demens
 • Depressioner