Maten och hälsan går hand i hand

Det finns en oroväckande detalj som genomsyrar hela vårt samhälle. Detta i form av att allting ska gå så fort. Vi förväntar oss att kunna få information på nolltid, vi förväntar oss att den ska kunna delas lika fort, vi vill att vår träning ska ske fort och effektivt (något som inte behöver vara dåligt i sammanhanget – exempelvis crossfit är en effektiv träningsform som sker på minimal tid), vi vill att våra kollegor ska arbeta snabbare, vi vill äta snabbare, vi vill laga maten snabbare och vi vill transportera oss själva snabbare. Saker som hör ett högteknologiskt samhälle till – men som för den sakens skull inte behöver överdrivas.

Detta av den enkla anledningen att det påverkar hur vi mår. Det skapar en stress att vara ständigt uppkopplad och kontaktbar, det skapar en press att vara tillgänglig och högpresterande och det leder till osunda vanor som förstör våra kroppar. För; hur ser en vanlig frukost, lunch eller middag ut hos många familjer idag? Jo, den sker på stående fot och inte sällan så innebär detta att den inte heller tillagas på ett korrekt sätt. Snabbmat är förvisso gott – men det är något som man bör vara synnerligen restriktiv med och som bör ätas vid speciella tillfällen. Att – som nu – göra det till en vana att svänga förbi någon hamburgerkedja, köpa en meny och slänga i sig denna gör att man A) går upp i vikt B) låter sina organ jobba onödigt hårt och C) skaffar sig det farliga bukfettet.

Den senare är viktigt att hålla koll på. Många pekar på sin mage och säger något i stil med att man fått kärlekshandtag, en liten muffinsmage eller något liknande – man avdramatiserar därmed också riskerna som en sådan på sikt kan föra med sig. Det finns nämligen ett klart samband mellan bukfett och exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och högt blodtryck. Dessutom så påverkas kvaliteten på spermierna hos män och fertiliteten hos kvinnor.

Vi säger inte att den enstaka hamburgaren på McDonalds är livsfarlig – vi säger att en livsstil där snabbmat är ett dagligt inslag är det. Dessutom så fyller maten en väldigt social funktion också och måltiden ska ses om en bra chans – kanske den enda många har under en dag – att slappna av, ladda sina batterier och njuta av tillvaron. Vad är det då som ingår i en god kosthållning? Ja, vi tänkte skriva en lista över livsmedel och råvaror som man bör se till att lägga i sin varukorg nästa gång man är ute och handlar. Innan vi gör det så ska vi även tillägga följande: det går alldeles utmärkt att laga nyttig – och god! – mat på ett snabbt sätt. Det kräver inte en halv dag som många verkar tro. 

 

  • Fisk: egentligen så är all typ av fisk bra – förutsatt att man läser innehållsförteckningen och ser var fisken i fråga är fångad. Lax, torsk, makrill, tonfisk – samtliga fiskar som din kropp mår bra av.
  • Kött: framförallt så ska man fokusera på magert kött; i synnerhet om man har en ambition av att gå ner i vikt. Magert kött är bra mot det bukfett vi nämnde ovan; detta då det i proteinet finns syror som bryter ner fettcellerna.
  • Grönsaker och frukt: Här kan du egentligen köpa allt, men i synnerhet avokado och äpplen är väldigt nyttiga. Vi ska här även nämna saker som spenat, kål i alla sorter och paprika (i synnerhet röd sådan) som exempel på det du ska skriva ned på din inhandlingslista.
  • Fågel: kyckling är en jättebra proteinkälla och detsamma gäller kalkon.

I övrigt: se till att ha ägg i ditt kylskåp, de til att ha havregryn, olika bönor – hur bra som helst! – olivolja, bulgur, citron, lök – glöm inte vitlöken – och thé i ditt skafferi.