Vilka är de största riskerna med en bröstförstoring?

Varje kirurgiskt ingrepp innebär eventuella risker för komplikationer. Det gäller bröstförstoringar också. En av de vanligaste “biverkningarna” är faktiskt att den som opererar brösten inte blir tillräckligt nöjd med resultatet. Kanske har man haft orealistiska förväntningar. Eller så är kvinnan som genomgått plastikoperationen missnöjd för att storleken på implantaten känns fel. Läget på brösten kan bli något annat än vad man förväntat sig, uttrycket kan kännas fel eller tyngden och passformen. För att undvika missnöje efter operationen är det viktigt att patienten har pratat igenom sina förväntningar och förhoppningar ordentligt med en seriös kirurg. Det är i det här läget som risker ska diskuteras, inte först efter implantat har placerats in.

Medicinska risker

Det finns också rent medicinska konsekvenser som kan följa av en bröstförstoring. En av de vanligaste är så kallad kapselkontratur som enklast kan beskrivas som en kapsel av vävnad runt implantatet i kroppen som drar ihop sig.

Det är i dag inte känt varför en del kvinnor får en kapselkontratur efter plastikoperationer som bröstförstoring. Men när kroppen ska läka efter ingreppet bildar kroppen själv en kapsel av ärrvävnad intill bröstimplantatet. Det är en del av kroppens egen läkningsprocess. Men i en del fall blir kapseln hopdragen och hård vilket gör att bröstet i sig känns hårt, ömt och ibland även deformerat.

Den här följden brukar inträffa inom de första sex månaderna, men ibland kan en kapselkontratur uppstå år efter själv ingreppet.

Ärr och sämre känsel

Andra och relativt vanliga biverkningar efter en bröstförstoring är ärrbildning. En del ärr kan få ett upphöjt utseende som kvinnan kan bli missnöjd med. Efter en operation kan också alltid en infektion uppstå. Det är inte helt ovanligt med blödning runt implantaten eller att vätska samlas runt implantatet under kvinnans hud.

Trots att bröstförstoring i dag är ett relativt välbeprövat ingrepp är människor och kroppar individuella. Veck och ojämnheter kan förekomma efter förstoringen och en del kvinnor förlorar en del av sin tidigare känsel i bröstet och i bröstvårtan.
Det händer också att själva implantatet blir skadat och det måste då åtgärdas på klinik.

Ungefär en tredjedel av kvinnor som genomgår en bröstförstoring gör en kompletterande operation inom det närmsta decenniet.

Viktigt med kunnig kirurg

Du som funderar på att förstora din byst med hjälp av plastikkirurgi bör vara mycket noga när du väljer klinik och kirurg. Det är viktigt att gå in i en sådan här process med öppna ögon - att du själv har realistiska förväntningar på vad ett implantat kan göra för ditt utseende. Det finns i dag många bra kliniker i Stockholm och andra delar av Sverige men tyvärr också en del dåliga som kan förstöra kvinnans självförtroende. Välj en klinik med gedigen erfarenhet som lutar sig mot senaste forskningen inom området. Det är viktigt att du har största möjlighet att bli nöjd efteråt.

26 Feb 2017