Viktigt att välja rätt solskydd

I takt med att antalet fall av hudcancer ökat i Sverige och i hela världen är det av större vikt att man verkligen tänker på att skydda sig – både i sitt hem och då man är ute i det fria. Om vi ser till hur man skyddar sig själv så handlar det mycket om att klä sig rätt och att använda rätt solskyddsfaktor som verkligen är anpassad efter sin egen hudtyp. Det vill säga; har man en ljusare hud med mycket pigment så måste man också välja en lite starkare solskyddsfaktor; en självklarhet som man kan se att många i dagsläget följer. Det är trots allt sällan man ser det där strandpressandet man såg under 80-talet, eller hur?

Om vi då istället ser till huset och hur man kan skydda sig där så handlar det om lika mycket om att skydda huset i sig och skaffa en bättre inomhusmiljö. Att kunna sitta ute i skuggan vid sitt hus i Stockholm är alltså av stor vikt sett ur ett hälsoperspektiv; men om man istället ser till ren inomhusmiljö, klimat och energiförbrukning så kan vi ta några exempel som man kan överväga gällande solskydd.

Det handlar här om tre stycken varianter och där alla har klara för- och nackdelar. För enkelhetens skull så använder vi oss av ett hus i Stockholm som exempel för att förklara dessa upp- och nedsidor med solskydden i fråga.

Markiser och solfilm bäst i Stockholm

Vi börjar här med att utrusta huset i Stockholm med markiser. Här ryggar många tillbaka vid ordet markiser och tänker sig ett solskydd som är dyrt, som har dålig hållbarhet och som dessutom tappar både färg och form. Detta är dock någonting som inte stämmer överens med verkligheten; åtminstone inte i dagsläget – markiser numera håller väldigt god kvalitet, är prisvärda och framförallt snygga. Ytterligare fördelar med att montera markiser på huset i Stockholm handlar om flexibilitet – du kan själv styra dina markiser och om du vill ha skugga så fäller du ut dem och tvärtom om du istället vill ha sol. Markiser till ett hus i Stockholm är ett bra alternativ i dagsläget.

Om vi istället utrustar samma hus med persienner så kan vi direkt se att det inte är lika snyggt som markiser och att de även har en annan nedsida i form av att de inte skyddar utomhus. Du kan ju trots allt inte fälla ut dina persienner på samma sätt, eller hur? Dock; persienner ger ett väldigt bra inomhusklimat och håller huset i Stockholm svalt även under de dagar då solen ligger på som mest. Prisvärt; men inte lika mångsidigt som markiser.

Det tredje solskyddet är också ett av de mest populära i dagsläget och handlar om solfilm. Om vi på detta hur i Stockholm fäster solfilm så har man nämligen samma funktioner som vid persienner men med skillnaden att man kan se ut. Lösningen är permanent och ger – liksom persienner – ett bättre och mer behagligt inomhusklimat. Dock, du kommer ju heller inte att kunna skydda dig om du vill sitta på uteplatsen i Stockholm.

Här kan man i så fall föreslå en kombination mellan markiser och solfilm. Det vill säga – en stor markis på baksidan i Stockholm och solfilm fäst på fönstren för att skapa ett bättre klimat inomhus. Där har vi således lösningen som fler borde söka gällande solskydd; både för sig själv och sitt hus.

15 May 2017