Ta körkort och slipp stressen

Dagens samhälle blir allt mer stressat. Allt går fortare och fortare och många mår dåligt både psykiskt och fysiskt. I det offentliga rummet bombarderas man ständigt av intryck och reklammeddelanden. I städerna stressar människor fram tomma i blicken. Det sägs att tempot har mångdubblats i samhället de senaste 10-15 åren. 

Läkarna vittnar om att fler och fler söker läkarvård med stressrelaterade symptom.

Vad kan man göra för att sänka tempot? 

Många personer söker sig till olika träningsformer och yoga. Det är ett effektivt sätt att bearbeta symptomen som finns. Men det gör ju inget åt själva anledningen till stressen. Aktiviteterna i sig kan till och med stressa än mer. Det är svårt att hinna med och man får lätt dåligt samvete när man inte hinner med.

Ett sätt är att gå ner i arbetstid. Det gör att man får mer tid över i livet. Många väljer att flytta från storstäderna ut på landet där tempot är ett helt annat. Som alla vet är det lugnare på landet och i naturen. Det ger en helt annan livskvalitet. Vi mår bra av att vara i naturen, det ger lugn för både kropp och själ. Dock är det svårare att få jobb utanför städerna och det är närmast ett krav med körkort. Med ett körkort kan man även pendla till arbetet på ett bekvämt sätt.

Ta körkort

Hur tar man körkort? Först och främst måste man ansöka om körkortstillstånd, oavsett om man tänkt köra privat eller på körskola. Detta ansöker du om hos Transportstyrelsen och man måste komplettera med en synundersökning. 

För att ta kunna ta körkort idag måste man gå igenom en riskutbildning som består av två delar. Dessa två utbildningar heter Riskettan och Risktvåan. Dessa är uppdelade på teori och praktik där riskbeteenden i trafiken diskuteras. Man berör ämen som trötthet, alkohol, droger med mera. isktvåan innebär att man i praktiken får prova körning i olika väderlekar och risker i trafiken under ordnade former på en halkbana.

För att få göra en uppkörning måste man klara ett kunskapsprov, det vill säga teoriprovet. Det är ett omfattande prov på tid bestående av 70 frågor. Det är höga krav och man måste ha 52 rätt för att bli godkänd.

Sedan är det dags för det avgörande körprovet, det vill säga uppkörningen. Under provet ska man uppvisa att man kan köra bilen på ett korrekt sätt men även att förstår alla trafikregler. Numera måste man också visa att man kör miljövänligt genom planering av sitt körande.

Det har på senare år blivit svårare och svårare att ta körkort varför många söker sig till någon trafikskola man får all hjälp man behöver tills man har fått körtet i handen.

25 Mar 2019