Så kan du må bättre efter en bröstoperation

Har du haft cancer och opererat bort det ena eller båda brösten? Det kan vara en stor förlust och sorg att operera bort det ena eller båda brösten. Många går igenom en sorgeperiod efter att ha genomgått en sådan operation. Det är helt förståeligt och inget konstigt alls med det. Brösten och bysten är en så stor del av vad det innebär att vara kvinna. Kroppsidealen innebär att man har så stora bröst det bara går. Våra kläder är anpassade efter en byst. Känner man att man inte är en riktigt hel människa utan bröst kan man få en bröstprotes som återställer bysten till en normal form.

Bröstoperation

Landstinget kan bekosta en bröstoperation om det är så att man vill det. Det fungerar lite olika mellan landstingen, så rådfråga din läkare om en sådan bröstoperation. Vissa vill i möjligaste mån få tillbaka utseendet å de forna brösten och låter sig opereras med olika implantat för att få tillbaka formen. Då kan man använda silikon eller vattenlösning, eller något annat material som ersätter det förlorade bröstet eller brösten. Det är egentligen det enda sättet för att helt och hållet får tillbak utseendet.

Bröstprotes

Vill man av olika anledningar inte operera in nya bröst, kan man istället använda sig av en bröstprotes. Det är som ett avancerat inlägg som man kan använda tillsammans med en behå. Bröstprotesen är gjort av silikon som härmar bröstens naturiga mjukhet. Rådfråga din läkare även här, om möjligheten till en bröstprotes och om de bekostar en sådan. Det borde de göra. Läkaren kan säkert tipsa dig om vart du ska vända dig och vad det innebär. Läs mer om bröstproteser på: http://www.bröstprotes.nu.

Äta rätt och motionera rätt

Här vill vi uppmuntra till en god kost och en skonsam motion. Grönsaker och frukt är bland det absolut bästa man kan äta. Det är vitaminerna i både frukten och grönsaken som vi är ute efter här. Vitaminer är det i särsklass enda som står emot cancer och är så viktigt för att kroppen ska återfå balansen efter en cancersjukdom. Helst borde man äta endast vegetariskt, om man bara vill och kan. Undvik så gott det går att äta rött kött. Det röda köttet är inte nyttigt, då är det bättre att välja det vita köttet som man kan få i fisk och kyckling. Det finns även goda vegetariska alternativ numera; såsom sojabiffar, qourn och tofu är bra substitut till kött. Prova dig fram så kanske du hittar en ny favorit. Lycka till!

30 Aug 2018