Så blir du veterinär

kattTycker du om att jobba med djur? Som veterinär får man dagligen hantera sjuka djur och göra det som står i ens makt för att de ska må bättre. Den exakta bakgrunden varierar lite på gymnasial nivå, men det brukar rekommenderas att man går Naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap. Man ges då en god grund att stå på för att senare kunna söka in till veterinärprogrammet. Förutom grundläggande behörighet får man särskild behörighet i kemi, biologi, fysik och matematik, vilket är nödvändigt för att kunna söka in till programmet.

Studierna sker på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala och tar 5,5 år.

Arbetsuppgifter

Exakt vad man gör som veterinär varierar, beroende på vilken anställning man har. Vanligast är att man arbetar med djursjukvård på kliniker eller djursjukhus. Oftast är det fråga om husdjur eller hästar som behöver vård, men detta kan variera mycket. Det finns också möjligheter att arbeta i labb med forskning, övervakning och kontroll. En del är ofta på resande fot, även om det inte är det vanligaste. Man kan då arbeta på ett djursjukhus i till exempel Järfälla en period, för att sedan åka till en annan del av landet, för att sedan återvända till Järfälla och så vidare.

Inriktningar

Som nämnt ovan finns det ett antal olika roller man kan ha som veterinär. Till exempel:

Klinikveterinär. En klinikveterinär arbetar på kliniker och sjukhus med förebyggande sjuk- och hälsovård. Ofta arbetar man med katter, hundar och mindre sällskapsdjur. I arbetet kan operationer, undersökningar och behandlingar ingå. Det är även en klinikveterinär som skriver ut läkemedel och ställer diagnoser. 

Länsveterinär. Som länsveterinär arbetar man inom länsstyrelsen och ansvarar för områden som djurskydd, foder och livsmedel i området. Vidare åker man ut och gör tillsyn hos olika aktörer. En länsveterinär i Stockholm skulle till exempel kunna göra tillsyn hos en veterinär i Järfälla eller i Nacka. 

Officiella veterinärer. Den här grupper arbetar främst på livsmedelsproduktionsanläggningar och slakterier. Man har ett övergripande ansvar för att spåra och förebygga smittsamma sjukdomar. Det är inte heller ovanligt att man har till uppgift att kontrollera djur som förs in från länder utanför EU. 

Personliga egenskaper som är bra att ha

För att lyckas och frodas i yrket finns en rad olika personliga egenskaper och förmågor som är bra att ha. Om man inte har dem, är det bra att börja utveckla dem. Till exempel:

Goda kommunikativa förmågor. Att kunna kommunicera med djurägare och kollegor på ett bra sätt är viktigt. 

Noggrannhet. I alla vårdande yrken är det viktigt att man har förmågan att vara noggrann. Det här krävs för att minimera risken för misstag vid till exempel en operation, en behandling eller när en diagnos ska ställas. 

Samarbetsförmåga. En veterinär behöver normalt dagligen samarbeta med andra yrkesgrupper inom djurvården. Att man har en god förmåga till detta är viktigt för att arbetet på kliniken eller djursjukhuset i fråga ska fortgå så bra som möjligt.

Utbildningen är lång och relativt krävande – men väl i yrket är det få som ångrar sig.

 

30 Nov 2018