Måla ditt hem i harmoniska färger

En tydlig paradox finns i vårt svenska samhälle. Samtidigt som vi blir allt rikare så mår vi nämligen allt sämre också. Psykisk ohälsa, depressioner och utbrändhet är något som ökar stadigt och det är ett oroväckande faktum som måste fram i strålkastarljuset. Kanske är det inte pengar och inkomst som är avgörande för vårt tillstånd; kanske mår vi inte bättre av att konsumera och söka status och kanske är de där obetalda timmarna på jobbet i själva verket rent själsdödande - även om du får en klapp på axeln av din chef?

Vi stressar allt mer, vilket är en förklaring till att vi mår sämre. Vi stressar till- och från jobbet, vi stressar på jobbet, vi stressar för att hinna handla, laga mat och hämta barn från förskolan, vi stressar för att hinna träna och vi blir stressade av alla andras lyckade liv. Lägger någon ut en bild på Instagram eller skriver en status på Facebook så blir vi stressade och funderar över varför dennes liv är så perfekt och fritt från friktion och bekymmer. Det är ohälsosamt och vi behöver ventiler för att ta oss ur denna skadliga loop; vi behöver hitta pauser där vi bara får en chans att vara och där vi kan hitta kraft och ge oss själva rekreation för det inre.

Hitta lugnet i din egen bostad

“ Vid jul då jäklar ska jag ta igen mig. Till sommaren ska jag åka till Thailand och bara ligga på en strand. Påsklovet blir lugnt - då ska vi åka till Sälen och bo i en fjällstuga “. Dessa meningar är inte ovanliga att höra idag. Men, det är inte det som det hela handlar om. Dessa saker är trevliga, för all del. Men, de gör sällan någon skillnad i vardagen.

Vi anser att det är i det egna hemmet man ska börja och att det är där man ska hitta kraften i sig själv. En relativ enkel sak för att göra så är att måla om. Färger påverkar oss och styr våra känslor indirekt.

Anlita en målare i Stockholm

Vi ska räkna upp några färger och visa hur dessa påverkar oss rent känslomässigt. Utifrån den mallen kan du sedan måla ditt hem och de olika rummen i de färger du anser passar. Eller snarare, du ska anlita en målare i Stockholm för det. Varför? Ja, vad sägs om alla skäl vi ovan gått igenom. Vill du verkligen ta på dig ännu ett projekt och få ytterligare stress i din vardag?

Anlita en målare, luta dig tillbaka och sänk andningen till magen. Det är inte så dyrt att låta en professionell målare sköta sitt jobb heller. Är du berättigad att använda rot-avdraget så kan du dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Kolla upp det hos Skatteverket innan och säkerställ samtidigt att din målare är registrerad för F-skatt - det är en förutsättning för att du ska kunna använda denna generösa skatterabatt.

Färger var det. Här är några exempel på hur sådana påverkar oss i vår vardag:

  • Blått: Blå färg ökar vår kreativitet och ger oss samtidigt en känsla av lugn. Detta i mindre skalor; starkare toner och för mycket blått kan vara stressande och ge motsatt effekt. Blått säga vara bra för sömnen, men återigen - i en nedtonad skala.
  • Rött: Rött är en stark färg som kan öka på våra känslor - vi kan bli mer aggressiva, vi kan få ökad sexuell aptit och vi kan bli allmänt stressade av färgen i fråga. Den bör du således undvika om du vill stressa av efter en dag på jobbet. Rosa är en bättre lösning. Den en avstressande och ger både lugn och harmoni, tänk emellertid mer i pastell än i chockrosa.
  • Gult. Gul färg ger energi och föder kreativitet. Gul är även effektivt mot depressioner. En bra färg att inreda med och att ha på väggarna. Dock inte i sovrummet där du vill ha lugn och harmoni.
  • Grönt. Grönt kommer starkt om man ser till inredningstrender. Det är en naturlig färg som ger oss lugn och en känsla av skogen. En härlig färg som - rätt använd - kan påverka vår vardag och ge oss den avstressande effekt vi behöver.
23 Jan 2019