Kontrollera kliniken innan du förstorar brösten

Att göra en bröstförstoring är något som bara blir mer och mer populärt i Sverige – framför i storstäderna som Stockholm och Göteborg. Det är dock inte bara i Stockholm och Göteborg bröstoperationer genomförs – numera har fenomenet spridit sig över nästan hela landet.

När man ska göra en bröstförstoring kan man ibland känna sig ganska nervös. Att kolla upp kliniken noga lättar lite på nervositeten och ger en trygghet. Det minskar också risken att råka ut för en oseriös kirurg, som kanske saknar tillstånd eller den kompetens och erfarenhet som krävs för att bröstoperationen ska bli så bra som möjligt.

I större städer som Stockholm finns ett stort utbud, risken kan därför vara större där att råka ut för en oseriös kirurg. Bor du i en större stad är det alltså extra viktigt att göra grundlig research på klinikerna. Ta gärna referenser från andra kunder.

Kolla tillstånd

De senaste åren har ett par fall dykt upp och skrivits om i medierna, där oseriösa kirurger bedöms som ”livsfarliga” och ”oerfarna”. Säkerställ därför alltid att kirurgen har de tillstånd och certifieringar som krävs för att utföra plastikkirurgi.

Som kund till en skönhetsklinik tar du stora risker. Om något går fel under operationen är du i princip rättslös. Detta på grund av att plastikkirurgi inte klassas som hälso- och sjukvård. Kirurgen har därför inte juridiska krav på sig att vara läkare, kirurg, eller ens legitimerad sjukvårdspersonal.

Säkerställ att kirurgen har god erfarenhet

Det är mycket viktigt att kirurgen har erfarenhet inom den typen av bröstförstoring som du ska genomgå. Om det går fel vid en bröstoperation, kan det få allvarliga och permanenta konsekvenser. Vid händelse av att operationen går fel, har man som ovan nämnt svaga rättsliga skyddsnät.

Exempel på fall

 

  • Aftonbladet skrev våren 2015 om en plastikkirurg (självutnämnd) opererade helt utan utbildning och tillstånd. ”Den här mannen är livsfarlig”, hävdade en av de narkosläkare som assisterade under flertalet operationer. Mannen är inte ens legitimerad som hälso- och sjukvårdspersonal hos Socialstyrelsen.
  • Västerbottens-Kuriren rapporterade i mars förra året om hur en dåligt utbildad kirurg ”förstörde en kvinnas underliv”. Kirurgen var vid operationstillfället utbildad i allmänkirurgi – men saknade specialistutbildning för plastikkirurgiska operationer.

 

Kvinnan fick efter operationen söka vård hos NUS för flertalet spruckna och infekterade sår. Kvinnans underliv förstördes permanent efter operationen.

18 Aug 2017