Har jag rätt till stöd och matchning?

Om man varit arbetslös länge eller precis kommit tillbaka till arbetslivet efter någon annan lång frånvaro, så kan det vara svårt att komma igång med jobbsökandet. Men det finns hjälp att få.

Även för den tuffaste så kan det vara svårt att söka arbete. Det är inte lätt att veta hur man ska fylla i en ansökan eller ännu värre skriva en cv och ett personligt brev. Hur gör man för att vara både professionell och personlig. Och gärna lite lättsam men inte tramsig. För att inte tala om att gå på intervju. När man är osäker och börjar känna sig lite nere och utanför samhället så kan man behöva lite coachning som en liten knuff i ryggen åt rätt håll. Men vem har rätt till den typen av hjälp och hur söker man den? För att ta reda på dessa frågor så måste man först och främst veta att hjälpen finns och inte alla gör det.

Hur man söker hjälp

Om man är inskriven på arbetsförmedlingen så får man en hel del information gällande all den hjälp som man kan få som arbetssökande. Men om man är lite om sig och kring sig så kan man själv leta upp hjälp som man tycker att man kan behöva. Att presentera en game plan för sin arbetsförmedlare brukar alltid uppskattas eftersom det visar på att man verkligen är engagerad i att försöka hitta ett arbete. Stöd och matchning via en jobbcoach kan man antingen få i arbetsförmedlingens regi eller så har arbetsförmedlingen anslutna företag som erbjuder jobbcoacher. Dessa är då gratis och ingår i den aktionsplan som arbetsförmedlingen sätter upp för sina arbetssökande. Så att prata med sin arbetsförmedlare är nummer ett om man tycker att man kan tjäna på att få stöd och hjälp från en jobbcoach.

Matchning med arbetsgivare och tjänster

Arbetsgivare skriver ofta in alla variabler som de kan tänkas önska hos en ny anställd. Det kan vara så att man beskriver en dröm i sin annons och att det är en dröm som kanske inte ens existerar. Om man känner att merparten av det som står i annonsen passar så ska man ändå söka tjänsten. Och detta kan även en jobbcoach hjälpa till med. Det vill säga att tolka vad arbetsgivaren egentligen söker och matcha ihop det med en arbetssökande som passar. Konsten att tyda underliggande meningar och äkta behov.

29 Mar 2020