Badtunna – en naturlig upplevelse

Att kunna bada utomhus – året om – har blivit en realitet för många svenska familjer. Det är också lätt att förstå varför man väljer att investera i en badtunna då en sådan, på ett helt annat sätt, skapar en närhet till naturen och en mer naturlig upplevelse. Till skillnad mot exempelvis en swimmingpool så är en badtunna en mer intim plats och till skillnad mot en bubbelpool så är en badtunna tystlåten, harmoniskt och manar till mer eftertanke.

Att kliva ner i en het tunna under vintern ger en chans till själslig rekreation och eftertanke; i synnerhet om det enda som syns är en svart himmel där stjärnorna går att följa. Idag har vi för få ventiler för att bli av med vardagens alla måsten, stress och press. En badtunna är en sådan ventil och därför så har vi all förståelse för varför många valt denna lösning som komplement till sina villor.

En badtunna av en mindre storlek

Det finns dock några tydliga brister med den traditionella badtunnan som många valt. Vi ger några punkter som visar på sådana:

  • Kostnaden. En badtunna kommer ofta i en större storlek. Det gör att den initiala kostnaden ofta är väl tilltagen. Dessutom så påverkas även kostnaden för användning. Om du köpt en badtunna för sex personer så är det bra – de gånger ni de facto är så pass många. Vill du bada ensam så kommer du ändå att få fylla upp lika vatten och de är naturligtvis inte ekonomiskt försvarbart att göra så.
  • Lagt kort ligger. Har du investerat i en badtunna och satt denna på plats så kommer den också att stå där den står. Om du skulle ändra dig så krävs det ett ganska stort projekt för att flytta på den. Därför så är också ett initialt råd att man är noggrann med placeringen och tänker efter lite innan. Var lyser solen, var är det lä och hur pass mycket insyn kommer grannarna att få?
  • Hygienen. Det är definitivt en faktor att ta på allvar. Även om du hettar upp och byter vatten så kommer bakterier att frodas i din badtunna. Man måste vara väldig noga med städning och tvättning av tunnan i fråga. Ingen ska behöva bli sjuk efter ett bad; då motverkar tunnan ditt egentliga syfte – att man ska må bra och få ren energi tillbaka efter ett dopp.

Nya tidens badtunnor ger bättre kontakt med naturen

Allt detta ligger i den negativa vågskålen då det kommer till att köpa en badtunna. Lyckligtvis så behöver det inte vara så längre. Numera så finns det nämligen även badtunnor av mindre storlekar och dessa är tacksamma sett till att vattenförbrukningen blir mindre, att de är lättare att hålla rena och att de också går att flytta. Känner du att du valt fel placering så är det inte värre än att du kan lossa muttrarna och ringa efter en kompis för att flytta på tunnan i fråga.

De badtunnor som nu nått marknaden är dessutom gjorda av naturliga material. Trä är basen och aluminium är en annan del. Ingen av dessa komponenter är särskilt tunga och det gör en sådan badtunna mer mobil och lättflyttad. Och – kanske framförallt: den är snyggare.

Tack vare att den är mer robust, mer levande och mer rustik så tar den också dig tillbaka till naturen på ett mer påtagligt sätt. Du behöver inte betala några dyra pengar för att känna dig som en del av naturen idag. Det räcker med att köpa en badtunna av en mindre storlek för att kunna sätta sig ned, känna lugnet och njuta av tillvaron.

26 Oct 2018