Ashtanga Yoga – frågor och svar

Ashtanga Yoga är en yogaform som kräver disciplin och uthållighet för att bemästras. Varje steg och serie bör behärskas fullt ut innan nästa kan påbörjas. Den som är nyfiken på ashtanga yoga kan få svar på en del frågor här. Vill man testa på det rekommenderas det att gå till en studio där en erfaren instruktör kan visa vägen. Flest studios finns i storstäderna Stockolm, Göteborg och Malmö. Dock finns det studios på många håll i landet, och även de som inte bor i Stockholm, Göteborg eller Malmö bör inte ha alltför lång resväg till en studio där ashtanga yoga lärs ut. 

Vad är det som gör ashtanga yoga speciellt?

Ashtanga yoga skiljer sig från andra yogaformer på en hel del olika vis. Det som främst skiljer det åt är troligtvis andningsövningarna och asana-träningen, där andningsövningarna i sig utförs i många olika serier. För att börja träna dessa andningsövningar bör man redan ha lärt sig behärska den första asana-serien mycket bra. 

Något annat som skiljer yogaformen åt är hur det lärs ut och utövas. Det bör till exempel inte vara en allt för stor grupp om det endast finns en instruktör. Eleverna gör sina övningar helt i sin egen takt, medan instruktören går från elev till elev för att hjälpa till vid behov. En fördel med detta är att deltagarna inte behöver påbörja eller avsluta sina övningar precis samtidigt. Det här gör även att en lektion kan ha deltagare i flera olika nivåer.

Kan vem som helst utföra ashtanga yoga?

Generellt sett krävs det att man har disciplin och uthållighet för att bli bra på det. Annars finns endast fysiska hinder. Har man krämpor eller någon skada kan man behöva gå försiktigt fram för att se hur mycket man klarar av. Är man ung, frisk och vältränad och är i allmänt god form, finns det knappt någon gräns för hur långt man gå inom den här yogaformen.

Jag vill börja med Ashtanga Yoga. Hur gör jag?

Det bästa är kontakta en yogastudio i ditt område. Bor du i en större stad, Stockholm till exempel, har du troligtvis flera att välja mellan. Bor du i ett mindre samhälle kan du behöva resa en bit för att hitta en studio. Detta är inget problem för de flesta – yogaformen utövas inte bara i storstäderna Stockholm och Göteborg. Ett tips är att helt enkelt googla på yogaformen följt av din stad. Ett exempel på en fras som bör ge en rad relevanta resultat är ”Ashtanga Yoga Stockholm” (byt ut Stockholm mot din stad).

Vad är Mysore för något?

Något som ofta hörs i samma mening som ashtanga yoga är Mysore. Mysore är staden där grundaren Guriji levde och där hans studio fortfarande är verksam idag. Guruji var den som tog ashtanga yoga till västvärlden.

Vem var Guruji?

Guruji var den som tog Ashtanga yoga till västvärlden. Han började med yogaformen redan som tolvåring och assisterade Krishnamacharya (som anses vara den moderna yogans grundare) under flera år. Som lärare var han mycket aktiv. Han undervisade 6 dagar i veckan fram tills de sista åren av hans liv.

20 Mar 2017