Akuttandvård har blivit bättre

Att snabbt kunna rätta till-, laga och operera olika åkommor är en förutsättning i ett fungerande samhälle och detta oavsett vilken typ av åkomma det än handlar om. Slår man ut en tand så ska det finnas akuttandvård som korrigerar problemet, bryter man benet så ska man kunna besöka en akutmottagningen och snabbt bli opererad och drabbas man av av en hjärtinfarkt så måste det finnas snabb hjälp. Naturligtvis är vikten av akut hjälp större vid det sistnämnda, men det frångår inte själva kärnfrågan i sig- det vill säga – har vi i en Sverige en fungerande akuttandvård och en fungerande akutvård i stort? Både ja och nej.

Gällande den vanliga akutvården finns det lite för många skräckexempel där människor tvingats till långa, plågsamma nätter på akutmottagningar innan hjälp kunnat ges och där finns således också mycket att göra. I Stockholm så måste man bygga fler sjukhus och större mottagningar för att klara av den stora befolkningen som lever i staden – och den enorma mängd som står beredda att flytta in. I mindre städer så måste de finnas bättre tillgång också – men på ett annat sätt. Det är inte acceptabelt att en person i Norrlands inland ska tvingas åka i ett tjugotal mil – med en skada! – för att få den hjälp hen behöver. Där krävs bättring. Fler närmottagningar och fler läkare är behövligt och om dessa sedan jobbar enligt stafettmodell är något som man får acceptera och betala för.

Akuttandvård prioriteras

Ser man till det andra – akuttandvård – så kanske denna kan fungera som ett ledande exempel för den vanliga vården. Med detta menar vi nämligen att den har blivit betydligt bättre nu än vad den var för några år sedan och särskilt om man här ser till de större städerna i Sverige. Slår man ut en tand i Stockholm eller av någon annan anledning drabbas av tandvärk så finns det goda möjligheter att besöka en mottagning för akuttandvård och per omgående – utan fördröjande köer – få den hjälp man behöver.

Naturligtvis lite här beroende på vilken tid på dygnet olyckan sker, men det faktum att fler och fler privata mottagningar erbjuder tjänsten akuttandvård kan vara något som även kan gå att applicera till den vanliga vården i Sverige. Privata mottagningar som erbjuder akuttandvård har onekligen satt fingret på en viktig detlj och detta i form av att det måste finnas hjälp så fort det bara är möjligt.

Det som för några år sedan innebär en stor chans att hamna i ett väntrum vid akuta tandskador har i dagsläget blivit ett minne blott; åtminstone om man ser till dagtid och större städer i Sverige. Man får ofta betala en liten större summa vid akuttandvård än vid ordinarie och om man frågar dem som något upplevt tandvärk så kommer de allra flesta säga att det är värt varenda krona att bli kvitt denna. Så stor skillnad i pris är det i ärlighetens namn heller inte.

22 Feb 2017