Vem vill inte kunna smälla av ett bländande leende?

Det sägs att leende människor är lyckligare än de som inte ler. Här vet vi inte huruvida påståendet stämmer eller inte – däremot kan vi bara gå till den egna upplevelsen och få teorin bekräftad utifrån empiriska resultat. Så det är bara att prova att gå leende en hel dag. När dagen är slut känna efter hur man mår. Nästa dag går man och surar och ser arg ut och känner på nytt efter hur man mår när dagen är slut.

Här provar vi på båda ytterligheterna och kan på empirisk och helt subjektiv grund påstå att man känner sig mycket gladare efter en hel dag full med leenden. Det som kan bidra till den glättiga stämning när dagen väl är slut är upplevelsen att andra människor tenderar att le tillbaka mot den som ler mot dem. Att ha gå en hel dag och se många leende människor, skapar en viss lyckokänlsa. Är det svårt att tro? Prova i morgon.

Leende gör oss lyckliga – och förhoppningsvis snyggare

En sak, kan konstateras att de flesta av oss anser att ett leende gör en människa snyggare och mer attraktiv. Har man vissa tänder som fattas, kan det vara svårt, om inte mycket motvilligt att le. En tom rad i munnen är ett svårt stigma och kan få den bästa av människor att stirra olyckligt på glappet i tandraden. Då kan det vara viktigt att få den ersatt med ett fullgott alternativ. Att behålla alla tänder, vittnar om hälsa, välbefinnande och resurser. Då är det viktigt att kunna visa på en perfekt tandrad när man för en gångs skull vill kunna smälla av ett leende.

Det finns många olika lösningar på en förlorad tand. Det finns tusentals tandläkare bara i Stockholm, liksom hundratals tandläkare i våra storstäder, och många av dem är mycket erfarna när det kommer till att bygga nyta tänder som ersätter de förlorade tänder som kan förhindra ett vackert leende.

Så hittar du rätt ersättningar för förlorade tänder

Med tanke på det stora antal tandläkare som finns att välja mellan, gäller det att välja en som är mer eller mindre sepcialiserade på tandersättningar, såsom olika former av tandproteser. Här går vi igenom de flesta som du kan välja på.

Krona

Har du förlorat endast en bit av en tand, kan tandläkaren slipa ner tanden och sedan bygga en "krona" på tanden som ersätter den förlorade biten av tanden.

Bro

Har du förlorat flera tänder i rad, kan tandläkaren bygga flera tänder i rad som sitter ihop i ett käkben med tandkött i en protes som fästs i de närmast sittande tänder. På det sättet bildar tandprotesen en "bro" mellan tänderna.

Tandimplantat

Har man förlorat en hel tand kan man ersätta den med ett tandimplantat. Det innebär att man skruvar i en skruv av titan. På den skruvar man i en tand av porslin. Sedan fungerar den som en vanlig tand. Har man förlorat många, gör man likadant med dem. De fungerar som vanliga tänder som man borstar och tuggar med.

Tandprotes

Detta är ett billigare alternativ till tandimplantat, och brukar kallar för löständer eftersom man gör en hel protes med flera tänder som har ett konstgjort käkben och tandkött. Protesen är avtagbar och tas ur nattetid.

Är du intresserad av att hitta rätt tandläkare som är specialiserad på tandimplantat, rekommenderar vi att googla till exempel tandimplantat Solna, om det är där du råkar bo och önskar en tandläkare nära bostaden. Annars googlar du din ort där du bor. Här kan du läsa mer om tandimplantat i Solna.

6 Jul 2018