Tänderna är viktiga för ditt välmående

Alla vill vi må bra. Och alla har vi olika vägar till välbefinnande. Gemensamt för oss alla är dock att när kroppen mår bra, har själen bättre förutsättningar att frodas. Regelbunden motion, frisk luft och sunda kostvanor leder till en ökad halt av ämnen som oxytocin och endorfiner, kroppens egna lyckopiller. Men visste du att din munhälsa också har mycket för hur resten av din kropp mår?

Tandsjukdomar som karies och tandlossning kan göra att farliga bakterier sprids från munhålan ut i resten av kroppen via blodomloppet. Där kan de orsaka stora problem med hjärtat och blodkärlen. Speciellt hos äldre människor finns en stark koppling mellan dålig munhälsa och hjärt- och kärlsjukdomar. Och kärlsjukdomar. Men problemen kan även drabba yngre personer som inte tar hand om sina tänder.

Besök tandläkaren medan du mår bra

Vill du undvika att få problem med tänderna ingår det , till skillnad mot vad många verka tro, att göra regelbundna besök hos tandläkaren även om man inte har några direkta problem med tänderna. En undersökning kan avslöja om det finns något som tyder på att du löper risk att drabbas av en tandsjukdom, och en tandläkare kan hjälpa dig att avstyra tandsjukdomar genom att ta bort plack och tandsten, samt undervisa dig i hur du kan bli bättre på att ta hand om dina tänder.

Vi har alla olika förutsättningar att komma iväg till tandläkare Bor du till exempel i Bromma har du i princip ingen ursäkt, här finns hur många tandläkarmottagningar som helst, utspridda på en liten yta. Dessutom finns ännu fler i resten av Stockholm, samt i kringkommuner som Solna och Sundbyberg. Det är med andra ord alltid nära till en tandläkare, och priserna pressas dessutom av konkurrensen. Många tandläkare i Bromma har specialerbjudanden för nya kunder, så var det länge sedan du var hos tandläkaren så kan ett sådant erbjudande vara guld värt.

Alla bor inte i Bromma

Men alla bor ju inte i Bromma. För vissa kan det vara längre att ta sig till tandläkaren. Dock är det ändå viktigt att man försöker komma iväg åtminstone vartannat år, för att skaffa sig ett så bra skydd mot tandsjukdomar som möjligt. Sedan ska vi inte glömma att det faktiskt är egenvården som är det allra viktigaste när det kommet till god tandhälsa. Regelbunden borstning med fluor två gånger varje dag, rengöring mellan tänderna med tandtråd eller mellanrumsborstar, samt vid behov även sköljning ed fluor är ett måste för den som vill kunna behålla sina tänder friska och hela livet ut, och skaffa sig ett bra skydd mot andra sjukdomar.

Låt oss göra vad vi kan för att må bra

Att må bra är resultatet av en rad omständigheter. Vissa kan du påverka, andra inte. Vad vi gör med våra kroppar tillhör definitivt det vi kan på verka, så varför inte försöka göra det på ett så bra sätt vi kan. Att äta gott, röra på oss tillräckligt för att få lite motion, och att ta hand om våra tänder på ett bra sätt är inte särskilt jobbigt när man väl fått in rutinen. När kroppen mår bra, kommer du att märka att även själen följer efter.

22 Mar 2019