Ta hand om dina tänder

Våra tänder är egentligen väldigt ömtåliga. Det är emaljen som är hård men innanför den är det mjukare och där kan bakterier lätt få fäste och skapa problem. Det är vanligt att man får tandsten och karies, alltså hål i tänderna. Tandsten kan utveckla karies om den inte behandlas på en tandklinik. Det är därför viktigt att man besöker sin tandläkare kontinuerligt för att säkerställa sin munhälsa.

Alla vet att man inte ska äta för mycket sötsaker eftersom det påverkar tänderna negativt och kan orsaka karies. Alla vet också att man noga ska borsta sina tänder morgon och kväll, och det varje dag. Det är också effektivt att använda tandtråd eller liknande produkter där inte den vanliga tandborsten kommer åt.

Karies och tandköttsproblem

Om man slarvat med munhygienen eller har lätt att få problem i tänder och tandkött kan man få karies i tänderna. Det innebär att bakterier kommer in under tandens emalj och där fräter små hål. Detta behöver åtgärdas i tid. I värsta fall kan hela tanden faktiskt dö och behöver dras ut.

Vissa har problem med infekterat tandkött. Det uppkommer oftast när matrester fastnar mellan tänderna där inte tandborsten kommer åt. Det kan också uppkomma efter att man fått ett litet sår. 

Vad är tandsten?

Det finns två sorters varianter av tandsten. Dels är det salivsten som är mörk i färgen och därför ganska lätt att upptäcka. Oftast sitter den på insidan av tänderna. Sedan kan man få så kallad serumsten som bildas i imflammerade tandfickor och kan om den inte behandlas skapa tandlossning. All tandsten behöver behandlas för att det inte ska bli stora problem. Tandsten är helt enkelt en beläggning av bakterier på tänderna.

Hur tar man bort tandsten?

Det finns olika sätt att ta bort tandsten hos tandläkare eller tandhygienist. Tidigare skrapades beläggningen helt enkelt bort med speciella verktyg. Nu förtiden finns det en modern och effektiv metod där man använder ultaljud. 

En tunn ultraljudspets tar effektivt bort beläggnignarna med hjälp av vibrationer. När behandlingen är klar läggs en speciell pasta på tändernas yta som gör att bakterierna får svårare att fästa. Det är en smärtfri och effektiv metod att bli av med tandsten. Vissa upplever att det ilar lite i tänderna under behandlingen.

När man tar hand om serumsten som ligger i fickor i tandköttet kan det därimot göra ont hos vissa beroende på vart den sitter. Då kan man få lokalbedövning om man vill. 

22 Jun 2019