Själslig rekreation i en badtunna

Vi lever i ett samhälle där stress har förvandlats till en folksjukdom. Man räknar - tyvärr - med att detta kommer att öka och det är således värdefullt att ta frågan på allvar. Stress är inte att leka med och går man in i väggen som en följd av detta - ja, då har man också en väldigt, väldigt lång resa tillbaka. Vi måste lära oss att bromsen ska användas i en lika stor utsträckning som gaspedalen.

När var den senaste gången du verkligen tog dig tid för dig själv? Ja, jag la mig i soffan igår, kollade en tv-serie på Netflix samtidigt som jag följde uppdateringar på Facebook och på Twitter.

Det var säkerligen väldigt skönt - men var det avslappnande? Förmodligen inte. Det du höll i din hand är nämligen ytterst bidragande till den ökade stressen och att vi alltid ska vara uppkopplade är i det långa loppet någonting negativt. Lyckligtvis så finns det frizoner och vi tänkte titta lite närmare på en sådan här; en plats där du kan njuta, vara - och hitta! - dig själv och där du fullt ut kan slappna av; utan mobil, utan padda och utan dator.

Vi ska berätta om fördelarna som finns med en badtunna. En badtunna är en relativt billig lösning för att dels ge sitt hus det där lilla extra och dels också få ett stort mervärde som hela familjen kan njuta frukterna av. Då den dessutom går att använda året om - ja, då finns det ytterligare en positiv aspekt att ta in. Kort sagt; genom en badtunna så får du ett område som välkomnar dig - dygnet runt, året om - och där du verkligen kan ge dig en chans till den själsliga rekreation du - och övriga familjemedlemmar behöver.

Värt att veta om en badtunna

Det finns några detaljer som man bör veta angående funktionen i en badtunna, hur den installeras och hur den rengörs. Det senare är extra viktigt. Håller man inte efter i en badtunna så kan den förvandlas till en ren bakteriehärd. Lycklgtvis är skötseln och rengöringen inte alls speciellt avancerad - följer man instruktionerna och är noga med att mäta PH-värdet så får man också god kvalitet på vattnet. Bäst är att betala några extra kronor och få ett hölje av plast på insidan; det är lättare att rengöra. Här kommer ytterligare några tankar kring en badtunna.

  • Vedeldad. En badtunna är - till skillnad från ett utomhusspa - något som värms upp genom eldad ved. det tar lite längre tid och det kan handla om några timmar innan vattnet nått den temperaturom 38-40 grader som anses som lämplig. Det går att skynda på processen genom att investera i ett lock.Viktigt är dock att man ser till säkerheten. Du kommer inte att bränna dig i vattnet; men däremot så är kaminen i sig en farozon. Se till att investera i galler så att ingen - i synnerhet barn - bränner sig. Gällande ved så finns det ett stort urval att köpa till.
  • Byta vatten: Det kan vara ett bra alternativ att köpa till ett bättre sortens rengöringsfilter. Detta för att slippa byta badvatten efter varje gång. Som sagt; en badtunna kan förvandlas till en ren bakteriehärd och vikten av god hygien är extremt stor.
  • Placeringen. Se till att lägga ner lite omsorg på var din badtunna ska placeras. Vill du ha kvällssol, har du någon yta på tomten som är relativt skyddad för vind (eller går det att bygga ett vindskydd?) och finns det någon lummig del där tunnan passar extra bra? Se även till att du inte behöver gå för långt för att komma fram; den ska ligga i hyfsat nära anslutning till din veranda.
20 May 2017