Så kan man må bättre på jobbet

Har man ett tungt och ett mycket belastande arbete, behöver man bra redskap och verktyg för att inte belasta kroppen på fel sätt. Här tänker vi på att inte arbeta med böjd rygg. Det bästa är att ha det som man arbetar med i höjd med sänkta händer. Att arbeta med höjda armar, är mycket påfrestande för armarna och ryggen i förlängningen.

Många som lyfter tunga saker, eller tunga patienter kanske behöver förflytta sakerna eller patienterna från det ena stället till det andra. Då är det lätt att först lyfta upp, till exempel patienten och sedan vrida på kroppen, då man behöver lyfta patienten från den ena platsen och sedan flytta över henne, eller honom till en annan plats. En sådan manöver kan sluta riktigt illa för den som lyfter patienten på det sättet. Det är många som har farit illa när de har gjort en lliknande manöver.

Vad man kan göra för bättre ergonomi

Lift för förflyttning av patient

I fallet med lyftet av patienten gäller det att man har en riktigt bra lift. Liften ser ut som en vanlig bygglift, fast i mycket, mycket mindre skala. De allra flesta sjukhussalar har tillgång till en sådan lift. Det innebär att man lägger en sele på patienten som lyfts med hjälp av liften. Sedan för man liften till rullstolen, till exempel och när patienten väl sitter i rullstolen tar man bort selen.

Truck med lift

Arbetar man istället med tunga saker på trallar, till exempel, så bör man ha en truck med egen lift. Det innebär att man kör trucken alldeles nära den trall som man ska lyfta. Trucken har då gafflar som tar tag i trallen och lyfter den på själv trucken. Sedan sätter man sig i truckens förarhytt och kör iväg med trallen som man ska flytta på.

Skrivbord och skrivbordsstolar med ergonomi

Arbetar man på kontor, kan man tycka att det inte är så belastande på kroppen direkt. Men det kan vara skadligt för kroppen, att sitta stilla i många timmar dag efter dag. Därför bör man ha skrivbord som man kan höja och sänka, liksom skrivbordsstolar som också går att höja eller sänka. På så sätt kan man variera ställningen som man arbetar på. För dem som arbetar på kontor är det det som är det viktiga.

Vad man kan göra om man har skadat sig

När du behöver gå en ergonomiutbildning

Beroende på vilken skada som man har fått i kroppen, bör man till exempel få massage, en annan slags skrivbord eller till och med en annan arbetsuppgift inom organisationen som man arbetar för. Det räcker långt med att få regelbunden massage, få hjälp av en kiropraktor, eller börja träna på ett sätt som motverkar kroppsskador. Men vilken hjälp som man ska få, det måste man få av någon som kan ergonomi. Funderar du på att gå någon sådan utbildning? Läs då mer här om ergonomiutbildning.

23 Jan 2020