Så kan du leva hälsosamt i Stockholm

I en storstad kan det ibland kännas svårt att leva hälsosamt. Trottoarer, buller och trängsel gör det att det ibland kan kännas lite tungt att ta sig ut och jogga. Visserligen är det så för många landsortsbor också – men i en storstad är det svårare att till exempel hitta bra joggingstråk eller vatten att simma i.

I Stockholm är möjligheterna dock goda för ett hälsosamt liv. Kanske till och med mer så än i många andra storstäder. Även om det kan vara lockande att äta snabbmat på vägen hem till lägenheten, finns det ofta en salladsbar eller ett annat nyttigt alternativ nära. Likaså är kollektivtrafiken väl utbyggd, så behovet av bil är inte lika starkt i Stockholm som i många andra städer.

Ät bra

Bor du i Stockholm äter du sannolikt ute ganska ofta. Med tanke på det utbud av restauranger som finns i Stockholm är det, som tidigare nämnt, inte alltför svårt rent praktiskt att välja en salladsbar istället för ett kebabhak. En salladsbar eller likvärdigt nyttigt alternativ finns i nästan varje kvarter i staden.

Om du inte har nära till en riktig salladsbar, har ändå de flesta restauranger nytta alternativ på menyerna. Staden har invånare med vitt skilda smaker och således anpassar restaurangerna sig ofta till exempelvis vegetarianer och laktosintoleranta.

Skippa bilen

Att ta bilen i Stockholm innebär inte sällan trafikköer och stress. Visserligen kan det vara mycket folk i tunnelbanan också – men där får du motion på köpet. Se till att även undvika rulltrappan i perrongerna så att du rör på dig så mycket som möjligt.

Kollektivtrafiknätet i Stockholm är väl utbyggt. Således är det något du kan använda dig av även om du arbetar i någon förort en bit utanför staden. Förutom tunnelbanan finns både pendeltåg och buss att använda sig av för att ta sig fram. Dessutom kan detta kännas extra bra de dagar det råder trafikkaos i staden.

Gå på gym

Salladsbarer, motionsspår och fitnesscenter. Medvetenheten kring att leva hälsosamt har ökat markant i Sverige på senare år och så även i Stockholm. På kort tid har många gym slagit upp portarna i staden, så om du bor centralt har du förmodligen inte alls långt till en plats där du kan träna.

Bor man i centrala Stockholm kan det här ofta vara ett bättre alternativ än att jogga utomhus. Visserligen finns det många som väljer att springa på trottoarerna, men det är inte för alla. På gymmen hittar du löpband du kan använda dig av, med den stora fördelen att du inte behöver stå och jogga på plats vid varje övergångsställe du ska passera.

19 Jul 2017