Så kan du koppla av i trädgården

Behöver du koppla av i en trädgård, men orkar inte ta hand om den? En trädgård har mycket att erbjuda den som har stora behov av en vardaglig avkoppling. Den som har behov av att vistas och umgås utomhus bör satsa på en fin trädgård. Den kan erbjuda den stressade människan möjlighet till avkoppling. Vill man ha en grön och lummig trädgård bör man satsa träd med blad och inga barrträd. Då kan man satsa på pilträd, björk, lönn, rönn, ek eller ask. Även lind eller hägg. Dock måste det varnas för att häggen kan angripas av spinn och larver. Häggen klarar av larvarna och flugorna men bitvis äter maskarna upp alla grönskande blad och häggen får ett spöklikt utseende.

Satsa på blommor

Man bör även satsa på blommor och prunkande rabatter. För den som gillar blommor kan man satsa på rosor. De behöver få stå i lä och vill ha mycket sol. Så om du har möjlighet att bygga spaljé som de behöver för att kunna klättra, mot en södervägg, bör du satsa på rosor. Pioner är också väldigt vackra och kan, om de är rätt skötta, bli fina och stora buskar, liksom rododendron. Andra fina och prunkande växter, om man vill ha buskar är syrén och shersmin – för den som vill ha en väl doftande trädgård. 

Krävs en kryddträdgård i en trädgård

Alla med självaktning borde ha en kryddträdgård i sin trädgård. Det finns många väl luktande kryddor, såsom basilika, oregano och inte minst lavendel. Man kan odla de vanligaste kryddorna som vi använder i vår matlagning såsom rosmarin, dill, persilja, mynta och salvia. Har man barn, bör man satsa på fruktträd, bärbuskar såsom krusbär och vinbär. Och den som kan tänka sig vårda om dem särskilt mycket; kan man odla vindruvor. Det finns många härdiga sorter som ger mycket söta vindruvor.

Anlita trädgårdsmästare till trädgården

Kände du att det där redan tog andan ur dig? En trädgård kräver sin kvinna, eller man. Det krävs att man sår när man ska så, och förså inomhus innan det är dags att plantera ut växterna i trädgården. Det finns trädgårdsmästare i Stockholm som man kan anlita. Då ombeds du att planera din trädgård, och tänka dig in i hur du kommer att vilja använda trädgården. Om du till exempel behöver gräva för ett träd eller en buske kan du behöva få hjälp med det.

27 Apr 2019