Så kan du få en god hälsa

Det är för väl att man kan göra några saker själv för att man ska må bra. Hur länge vi lever och hur gott vi lever medan vi lever beror mycket på hur vi spenderar vår tid. De senaste nyheterna när det kommer till folkhälsa, berättade att ungefär hälften av den svenska befolkningen är överviktig. Det betyder inte det samma som att hälften av alla svenska är tjocka. Det betyder att hälften av oss bär några kilogram för mycket, med tanke på vår längd. Och de kilogrammen kan man göra något åt.

Här är vi intresserade av bantning. Ingen mår bra av att banta. Det innebär bara att man först går ner ett visst antal kilon, men sedan går man upp dem igen. Vill man må bra och framför allt ha en god hälsa, är det bättre att äta balanserat och motionera framför allt. Motionen och träningen är mycket, mycket viktigare än att väga oss på en våg eller se missnöjda ut när vi speglar oss. Den medicinska världen börjar alltmer inse vikten av motion, så pass att läkarna numera förskriver åt oss motion, heller än mediciner.

Några exempel på hur vi kan få en god hälsa

Här vill vi hellre nämna goda exempel. Det är alltid lättare att börja med något nytt, än att sluta med något gammalt, eller hur? Sedan ligger mer än vad vi tror på vår egen vilja. Och till och med den kan man träna upp och stärka. Om du verkligen vill (inte har lust med) utan vill må bättre, då är det lättare att börja gå i skogen, skaffa hund som verkligen måste komma ut minst 3 gånger om dagen, börja rida, börja skida, åka skridskor eller simma några längder om dagen. Alla dessa är exempel på sådant som vi alla mår bra av och som inte är svårt att börja med.

Varför inte skaffa sig en egen pool hemma? Då kan man inte skylla på att det är bökigt att ta sig till en simhall. Skaffar du en pool inomhus kan du när som helst ta några längder när du bara får tid över för en 15-20 minuter. Mer än så behöver du inte. Varje dag. Antingen gör du det på morgonen eller på kvällen innan du lägger dig. Skärskilt viktigt är detta om du arbetar med något stillasittande arbete, men även den som arbetar med kroppen kan må bra av simning, då du anvädner hela kroppen och inte kan belasta den på fel sätt. Glöm bara inte det viktiga pooltaket när du bygger din egna pool hemma.

10 Jan 2019