Så äter du hälsosam mat
Det sägs att matlagningen i Sverige har utvecklats i takt med att man har tagit in intryck av annan matkultur från utlandet. De första intrycken av matlagning från andra länder, började väl med pasta, och italienska smaker, med omtyckt pizza. Sedan kom Kinamaten, med ris och tre små rätter. Vem har inte ätit tre små rätter på någon Kinakrog? Så gott! Sedan kom maten från Jugoslavien, Mellanöstern, Japan med sushi och Korea med kimchi men har man någon gång provat någon libanesisk catering i Stockholm så är man garanterat fast.
Vad är det med libanesisk mat som är så gott? Kan det vara de många kryddor som man äter och som tillagas med grönsaker? När man äter libanesisk mat, så serveras den i många små rätter som alla har marinerats eller tillagats i goda kryddor, som mynta, spiskummin och citron. Sedan använder man många fina grönsaker till som gör maten så god. Man använder mycket persilja med stora blad, som man ofta hittar i mellanösternbutiker. Sedan adderar man många och goda röror, antingen på auberginer eller med kikärter som bas.
Resept på kyckling och Tabbouleh
Som en början på en kulinarisk resa med mat från Libanon, ger vi här ett recept på god kyckling med en matig sallad på bulgur. Detta behöver du:
Recept på kycklingrätten
800 gr. kycklingfiléer i mindre bitar
2 msk olivolja
100 gr. champinjoner
1 msk ketcjup
1 msk senap
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk ajvar relish
1/2 citron som man pressar saften ur
15 körsbärstomater
1 dl hackad koriander (kan uteslutad om man inte gillar koriander)
Blanda alla kryddor och ajvar till en marinad. Blanda allt med kycklingen. Stek i en panna med höga kanter så att du kan röra om ordentligt under tiden som maten steks.
Receptet på Tabbouleh
3 dl bulgur
6 dl vatten
1/2 msk grönsaksbuljong eller fond
2 dl fint skuren bladpersilja
1 dl hackad mynta
2 stora och tärnade tomater
3 strimlade salladslökar
pressad saft ur 1/2 citron
4 msk olivolja
svartpeppar efter smak
Koka bulgur enligt bruksanvisning på paketet. När det är klart, blanda alla ingredienser till en god sallad. Ät tillsammans med kycklingen.
Det libanesiska köket baseras på väldigt många grönsaker, varför vi starkt rekommenderar att tillaga libanesisk mat, om man vill äta hälsosamt. Här använder man återkommande spiskummin, citronsaft, vitlök, bladpersilja, och någon gång koriander och mynta. Så prova att använda denna kryddblandning i nästa matlagning, så får du den rätta smaken av libanesiskt.
Andra inlägg
- Hundkurs i Stockholm för valpar
- Yoga tränar du med fördel i Göteborg
- Beställa från en cateringfirma är smidigt
- Solarium i Vasastan
- Företagshälsovård i Stockholm kan göra skillnaden
- HLR-Utbildning Stockholm - så fungerar det
- Kiropraktor på Östermalm tar tag i grundorsakerna till din smärtproblematik
- Företagshälsovård i Västerås för personalen
- Gå en HLR-utbildning i Stockholm att lägga till på ditt CV
- Har du skadade tänder så kan du få leendet återställt med tandimplantat i Malmö