Räcker det äta vitaminer?

Har man en sjukdom, räcker det inte med att bara äta vitaminer. Man bör alltid besöka läkare om man har någon sjukdom och helst äta den medicin som läkaren förskriver. Man bör även undergå den behandling som läkaren rekommenderar. Sedan är det dessutom viktigt och bra att äta så nyttigt som det bara är möjligt. Här tar vi upp vilka vitaminer som man kan finna i grönsaker och frukter som är bra för ögonen och kan förebygga ögonsjukdomar.

Ät mat med mycket antioxidanter

Antioxidanter finns i de flesta frukter, grönsaker och fisk. Särskilt morötter är bra för ögonen. Morötterna innehåller betakaroten, provitamin A. De flesta citrusfrukter innehåller karoten, även pumpa och sötpotatis innehåller karoten, och lutein. Lutein är en karotenoid som är mycket bra mot gråstarr. Den mesta grönsak som innehåller lutein är bland annat grönkål, men finns även i spenat, broccoli, majs och ärtor. Det finns även i ägg, även i majrovsblad. Så leta rätt på goda recept på grönsaker som morötter, spenat, broccoli, majs, ärtor, ägg och majrovsblad.

Ät mat med mycket vitaminer

De flesta vet att morötter innehåller mycket a-vitamin, liksom smör, men visste du att lever är rikt på A-vitamin. Även E-vitamin som finns i sardiner, nötter, alla slags mjölkprodukter innehåller A-vitaminer. E-vitaminer ska man bara äta, med det som kommer med frukt och grönsaker då det är lätt att överdosera om man äter e-vitamin som tillskott. Och ett överdrivet intag av E-vitamin går inte ur kroppen och avråds. Naturligt e-vitamin får man i röd paprika, gröna bladgrönsaker, fullkorn, groddar, kli, nötter och frön.

Att bara äta grönsaker och frukter räcker långt

Om man inte är barn, och fortfarande växer, räcker det alldeles utmärkt med att endast äta grönsaker och frukt. Alla som har växt färdigt, kan gott och väl äta endast växtbaserad mat, eller varför inte vara fruktarian? Då äter man endast frukt. Dock bör man, om man är äldre, framför allt, regelbundet gå till läkare och göra kontroller. Något som blir sämre, ju äldre man blir är ögonen och synen. Då är det bra att leta upp en duktig ögonläkare som man kan vända sig till när man vill göra ögonkontrollera och kolla upp synen. Genom att göra regelbundna kontroller kan man upptäcka eventuella sjukdomar i ett tidigt skede. Kan man sätta in behandlingar och medicin i tid, så kan man kanske åtgärda problem innan de blir för stora. Läs mer om ögonläkare i Stockholm på: https://www.ögonläkarestockholm.nu.

23 Sep 2019