Pengar, pass, vaccin

Ska du ut och resa? Glöm inte det viktigaste. Pengar och vaccin, och ska du utomlands, ta med dig passet. Reser du inom Sverige, är det en bra idé att skydda sig mot till exempel fästingburen TBE.

Att vaccinera sig är inte bara ett skydd för egen del, det är faktiskt också en solidarisk handling. Ju fler som vaccinerar sig mot vissa sjukdomar, desto större chans att de sjukdomarna utrotas helt. I Sverige finns det ett frivilligt vaccinationsprogram, men majoriteten är skyddade. Många sjukdomar har kunnat hållas stången på grund av det. För att det ska förbli så rekommenderas att man regelbundet uppdaterar vissa vaccin. Reser man ut i världen utan skydd är det risk att sjukdomar förs in i landet igen. Besök en mottagning, det finns drop-in, och kolla vad du behöver för skydd.

Skydd mot TBE och säsongsinfluensa

Om man inte reser utomlands, kan man ändå behöva skydd för sjukdomar som uppträder inom landet. Är man till exempel mycket ute i naturen, är det en god idé att vaccinera sig mot TBE. TBE är en fästingburen sjukdom som kan vara allvarlig. Fästingar som som bär på TBE finns i vissa områden i större koncentration, bland annat i Stockholmsområdet. Även om man inte vistas just där, är ett TBE vaccin ett bra skydd att ha. Ett annat bra skydd är att vaccinera sig mot är säsongsinfluensa. Ett sådant vaccin kan behövas ta varje säsong, då viruset ändras. Många klarar en influensa, men blir ändå rejält dåliga. För en del, i synnerhet äldre kan en influensa bli mycket allvarlig, och ta lång tid att repa sig från.

Vaccin inför resor

Inför resor ut i världen, finns det ett flertal vaccin som rekommenderas. Lite beroende på var i världen man åker, finns det olika rekommendationer. Det är också viktigt att vara ute i god tid innan resan. En del vaccin kräver en viss tid för att börja fungera. I en del områden förekommer det sjukdomar som är väldigt sällsynta i Sverige. Ett grundskydd kan bestå i vaccin mot stelkramp, polio och difteri. Det bör man ha även om man inte reser utomlands. Viktigt också är skydd mot Hepatit A och B samt så kallad “turistdiarré”, som kan spridas genom mat och dryck. Andra sjukdomar som malaria, gula febern och rabies, förekommer i en del länder. Ska man resa dit, bör man vaccinera sig mot dessa också. Alla de här sjukdomarna är allvarliga och kan vara dödliga.

7 Sep 2020