Missnöjd med utseendet

Alla är missnöjda med något. Är det inte näsan så är det för smala axlar. Är det inte breda höfter så är det en glugg mellan tänderna eller kanske håret på huvudet man inte gillar. Det är helt normalt i dagens samhälle. Och frågan är om det inte alltid har varit det. I alla fall så länge som spegeln har funnits. Vi människor jämför oss hela tiden med varandra. Men idealen har ändrats genom åren. Ibland har det varit vackert att vara solbränd, ibland att vara blek. Ibland är den kurviga kroppen idealet för kvinnor, manskroppen “ska vara” muskulös och bredaxlad medan andra tider har låtit den slanka androgyna människan sätta tonen.

I dag finns flera parallella ideal. Den fullständiga monokulturens tid är över. Men det betyder inte att dagens ideal är enklare att uppnå. Vi matas dagligen med hårt retuscherade bilder av snygga och vältrimmade kroppar. Vackra ansikten som blivit ännu vackrare med datorernas hjälp. Vem ska kunna tävla med det?

Plastkirurgi - frihet eller fängelse?

Ingen kan fullt ut bräcka en i grunden snygg människa som sminkats av proffs, fotats av proffs och sen retuscherats av proffs. Det vore omänskligt. Men många försöker ändå hålla emot sitt eget åldrande med hjälp av plastkirurgi.

Det behöver förresten inte bara gälla äldre, också yngre tar hjälp av en klinik för att forma fram det utseende man drömmer om. Tyvärr blir det inte alltid som man har tänkt sig.

Alla som genomgått en operation hos en plastikkirurg blir inte nöjda. För en del kan det också visa sig att skönhetsoperationen inte hjälpte med grundproblemet - känslan av att må bra kom inte med den perfekta näsan. Problemet sitter i själen. I så fall kan man hamna i ett ekorrhjul av nya operationer. Man söker kick på kick för att må bra, men ingen skalpell i världen kan fixa det mentala.

För en del som opererar sig blir det däremot en stor skillnad. Deras fixering vid till exempel byst eller hängande ögonlock går att ordna med plastkirurgi. För den människan kan ingreppet ge tillbaka ett tappat självförtroende. En saknad pusselbit kommer igen! Plötsligt är det roligt att gå på stranden igen, att träffa människor och delta i det sociala liv man tidigare skytt. Det ger ny livskraft och frihet.

Det svåra är bara att förstå vilken människa som är vilken här, alltså vem som kommer att bli hjälpt av att genomgå en plastikoperation och vem som inte blir det. För den som fastnar i kick-sökandet kan plastikoperationerna bli som ett fängelse. När näsan opererats till perfektion ser man hur hakan skulle kunna ändras, ögonlocken och sen bysten. Det blir en sorts loop som är svårt att komma ur.

Frågan är också om den som själv opererar sig bidrar till att spä på högre ideal? En del menar att den som är missnöjd med sitt utseende bör låta skalpellen ligga och istället arbeta med att försonas med det utseende naturen har gett. Andra menar tvärtom när att naturen varit orättvis har alla samma rätt att med plastik jämna ut orättvisorna!

3 Feb 2017