Lider du av utvidgade vener på benen?

Det är vanligt att man med åren får utvidgade vener på benen på grund av dåligt fungerande klaffar. Namnet på detta tillstånd är åderbråck och är helt ofarligt. Det drabbar många människor vid någon tidpunkt i livet. Man tror att mellan 30 och 40 procent har någon form av åderbråck.

Vissa får tunna nystan av små blodådrar, även kallade ådernät, medan andra får stora och många utbuckningar på benen.

Många lider i tysthet

Åderbråck är i de allra flesta fall ett estetiskt problem. Vid stora ansamlingar av utvidgade vener tycker vissa att det är besvärligt och vill inte visa benen bland folk. Det kan också kännas som om benen är tunga och kliar. Många använder sig av stödstrumpor för att lindra besvären.

I sällsynta fall kan det bli svåra eksem och till och med bensår. Har man svåra problem som påverkar vardagen kan man ansöka om finansiering för behandling av landstinget.

Anatomi & fysiologi

I kroppens blodomlopp och kärlsystem finns det massor med artärer och vener. Artärernas uppgift är att förse kroppen med syrerikt blod. Venerna för tillbaka det syrefattiga blodet till hjärtat och lungorna för att fylla på med syre.

I venerna på benen finns det klaffar som har till uppgift att förhindra att blodet rinner tillbaka ner i benet innan det går upp till hjärtat. När klaffarna inte fungerar med åren som de ska kan det uppstå åderbråck.

Det finns hjälp att få

Om man lider av sina åderbråck och det på påverkar vardagen negativt finns det ett antal åderbråcksbehandlingar att fundera över. 

En effektiv och skonsam medod vid åderbråck är behandling med laser. En läkare går in med en mycket fin laserfiber med en liten nål i venen. Det räcker med lokalbedövning och ingen narkos behövs. Lasern hettas upp och förstör kärlväggen effektivt.

En annan teknik är skumbehandling, vilket innebär att man sprutar in ett skumpreparat så venen kollapsar. Parallellt med en skumbehandling används ultaljud för att säkerställa gott resultat.

En tredje metod är så kallad minimalt invasiv virknålsteknik. Det innebär att man går in i venen med ett virknålsliknande instrument och tar bort den skadade venen. Denna teknik används ofta efter laser- eller skumbehandling.

Efter behandlingen

Vissa patienter upplever en övergående sveda och en lättare smärta. Det brukar gå över efter några dagar och det finns bra smärtlindrande salvor på apoteket.

Det är bra att undvika direkt solljus på det behandlade området i någon vecka. För att undvika infektioner ska man undvika parfymerade krämer, bastu, pool och liknande de första dygnen.

7 Apr 2019