Hitta jobb i restaurangbranschen

En fördel med restaurangbranschen är att det finns jobb över hela Sverige. Oavsett om du så bor på Södermalm i Stockholm eller ute på landsbygden finns det möjligheter att hitta arbete. Med det sagt är utsikterna givetvis bättre i exempelvis just Södermalm (eller andra mer tätbefolkade områden), men för den som är ihärdig bör det inte vara några större problem även på mindre orter. För många positioner är formell utbildning inte nödvändigt. För en del roller krävs det dock gedigen utbildning och god arbetserfarenhet. Det beror helt enkelt på vilken position man eftersöker och vilken arbetsgivare man vill jobba för. 

Servitör, Servitris

Som servitör kan arbetsplatserna se väldigt olika ut. Vissa kan arbeta på ett stort evenemang på Södermalm med flera tusentalsgäster, medan andra kan servera på en mindre krog i skärgården. Det är inte ovanligt att man är anställd genom ett bemanningsföretag, men sannolikt är det ännu vanligare i andra branscher, än vad det är i restaurangbranschen. Arbetsgivarna söker ofta någon som har erfarenhet från yrket sedan tidigare. Med det sagt är det många som fäster störst vikt vid den sökandes personliga egenskaper. Om man varken har utbildning eller formell erfarenhet kan servitör eller servitris vara ett gott steg in på arbetsmarknaden. 

Kock

Alla restauranger behöver en kock. På många håll i landet är det stor brist på erfarna och utbildade kockar. Den som vill ge sig in yrket bör gå en mycket god arbetsmarknad till mötes – oavsett om man bor på Södermalm, i Skåne eller i Norrbotten. Som med många andra yrken kan man givetvis inte börja på toppen, men det här är kanske särskilt tydligt inom kockyrket. Många arbetsgivare söker en kock som har många års erfarenhet, varför en hel del av platsannonserna knappast är lämpliga för en nyexaminerad. Som bekant har många restauranger starka nischer. En del serverar rätter från alla möjliga kök, medan vissa är starkt inriktade mot exempelvis det italienska köket. De här arbetsgivarna söker kockar som har mycket god kunskap om köket i fråga. 

Hovmästare

Som hovmästare har man ansvar för att gästerna får en god upplevelse i restaurangen. Arbetet kan innebära ganska fria tyglar, eftersom många restauranger söker någon som med egna initiativ kan förbättra restaurangen på olika sätt. Samtidigt finns det givetvis regler och riktlinjer att anpassa sig till. Förutom att ansvara för gästernas upplevelser har man även ansvar för personalen. De flesta söker en hovmästare som är duktig på att leda och inspirera. 

Catering

Idag är det lockande för många att börja med catering på Södermalm. Det finns inga direkta jättar som dominerar och trycker undan uppstickare, samtidigt som marginalerna är goda. Vidare går det bra för branschen överlag. Catering kan se väldigt olika ut och innebära stora skillnader i arbetsuppgifter, beroende på var man arbetar och vilken kund det handlar om. Att stå för catering för ett flygplan och för ett stort evenemang med tusentals gäster är vitt skilda saker. 

10 Jun 2018