Har du svårt av se när du läser?

Det är mycket vanligt att man börjar se sämre med åren. Man brukar säga att det börjar vid 45 års ålder oavsett hur bra syn man har haft tidigare i livet. 

Det vanligaste tecknet på åldersproblem med synen är att man får svårt att läsa texter i böcker och på datorn. Många blir rädda att de fått problem med ögonen men det är helt naturligt att synen försämras med åldern precis som övriga kroppen.

Det vanliga är att man märker att man börjar kisa för att lättare ska kunna fokusera på små texter i böcker, tidningar, mobiltelefonen eller kanske när du ska göra precisionsarbeten som till exempel handarbeten eller andra hobbies. Du kan lätt undersöka genom att prova olika avstånd och se var och när du börjar se dåligt och få svårt att fokusera. 

Vad kan man göra åt synen?

Är man orolig kan man gå till en optiker för att kontrollera sina ögon för att det att det inte är något fel. Det troliga är att det bara är så kallad ålderssynthet, vilket helt enkelt är att ögon har svårt att fokusera mellan långt och kort avstånd. Något som är ett vanligt ålderstecken och inget farligt alls.

Skaffa läsglasögon

När man ser bra i vardagen förutom när man ska läsa, så kan man med fördel köpa läsglasögon. Det kostar från några hundralappar och finns i olika styrkor beroende på användningsområde. Det finns ett enormt antal färger, design och bågar att välja på. Trots sin enkelhet och låga prisbild så kan man välja på olika styrkor på sina läsglasögon. Det beror på vilket avstånd man ser sämre på vilken styrka man behöver. Man kan testa sina ögon på olika avstånd och på det sättet välja styrka.

Det finns bågar av både plast och metall att välja på. Vissa är vikbara och det finns även varianter med solskydd. Det också olika olika storlekar på linsen beroende på användningsområde eller ansiktsform.

Glasögon utan styrka

Det är mycket populärt med glasögon numera. Det är alltså stor skillnad från förr när glasögon bar en "nördstämpel". Nu har det börjats efterfrågas glasögon helt utan styrka. Bara för att det anses snyggt och till och med ses som ett tecken på framgång att bära glasögon. Den som bär glasögon kan välja olika stilar. Det kan vara till exempel den moderna, tuffa, vågade eller framgångsrika. Det är helt enkelt trendigt med glasögon, och inte bara när det är soligt.

På sajten https://www.seochle.se/ kan du läsa mer om olika typer av läsglasögon.

18 May 2019