Få självförtroendet tillbaka efter håravfall

Håravfall kan vara ärftligt och dyka upp så tidigt som i 20-årsåldern hos män. Vissa kan hantera det bra och bryr sig inte riktigt om det som inte längre finns på huvudet. Det börjar med att hårfästet kryper bakåt och uppåt, vanligtvis vid början av båda tinningarna. Även kvinnor kan drabbas av ärftligt håravfall, men då dyker det upp senare, oftast vid övergångsåldern. För kvinnor blir håret gradvis tunnare på hjässan.

Det finns även något som heter fläckvis håravfall och det beror på en relativt vanlig hudsjukdom och den kan förekomma i alla åldrar. De kala fläckarna dyker oftast upp på hjässan, i skäggbotten och på underbenen. Området blir helt fritt från hår och dessvärre finns det idag ingen behandling mot sjukdomen. Ungefär hälften av de drabbade får dock tillbaka håret inom ett år. Under perioden kan det vara psykiskt jobbigt och självförtroendet kan bli sämre.

Vissa bryr sig mer och får sämre självförtroende när hårstråna blir tunnare och partierna blir kalare, andra bryr sig inte lika mycket.

För dig som tycker att det är jobbigt med permanent håravfall så finns det en lösning. Med hårtransplantation så går det att få tillbaka hår på både hjässan och exempelvis ögonbrynen. Vid hårtransplantation på huvudet så är det vanligast att hårsäckar tas från bakhuvudet eller nackpartiet. Det finns två olika metoder för detta, ena ger inga ärr alls medan den andra efterlämnar ett längre ärr i hårbotten. Ärren går att finjustera i efterhand genom att bleka eller lasra bort. Om man har lite längre hår så brukar inte ärret synas då håret hänger över.

Många upplever att självförtroendet höjs avsevärt efter en hårtransplantation. Eftersom ingreppet inte innebär några större risker så är det bara egentligen pengarna som du behöver oroa dig för. Ingreppet i sig är rätt kostsamt, men resultatet blir oftast näst intill permanent och de gör att du kan känna dig som dig själv igen.

Den första hårtransplantationen gjordes redan för över hundra år sedan, men metoden har beskrivits som barbarisk och resultatet som tvivelaktigt. De metoder som används idag går inte ens att jämföra med den som användes tidigare. När man gör en hårtransplantation i dagsläget så får man åka hem redan samma dag och man kan vara tillbaka på jobbet redan dagen därpå. Det enda som inte rekommenderas är att man kör bil samma dag på grund av de mediciner man har fått under ingreppet.

Slutresultatet synd efter cirka 6-8 månader och då kan man knappt se att det har gjorts en hårtransplantation för de görs så bra.

12 May 2017