Ergonomi på arbetsplatsen

Att ergonomi är viktigt har vi lärt oss redan i grundskolan på gymnastiken, exempelvis lyfta rätt och stå rätt. Men ibland verkar det glömmas bort hur viktig ergonomin är på arbetsplatsen.

Vi människor gillar att kunna variera oss, ena dagen vill vi stå upp vid skrivbordet, andra dagen vill vi sitta rakryggad och minuterna senare vill vi kunna luta oss bakåt. Detta tankemönster sätter höga krav på arbetsplatsens möbler. På ett kontor ska de anställda sitta ner i åtta timmar om dagen, både vid skrivbordet och i möten. Om en anställd inte har bra möbler så kan denna få olika sorters skador på kroppen, vilket i sin tur inte gynnar företaget.

Att som företagare investera i bra möbler till sitt kontor är jätteviktigt om man vill ha skadefri personal. Att något så enkelt som höj- och sänkbara skrivbord kan göra att man belastar olika kroppsdelar vid arbete gör stor skillnad. Vissa föredrar att sitta helt rakryggade, medan andra anställda föredrar att sitta lätt bakåtlutad och arbetar bäst så.

En ergonomisk kontorsstol ska till exempel ge hela din rygg stöd, helst så ska stolen ha en tillräckligt hög rygg för att dina axlar också ska kunna vila mot stolsryggen. Finns det ett huvudstöd så försök att använda det så det inte blir onödig belastning på nacken.

Ett exempel på ergonomiskt skrivbord är att det ska vara höj och sänkbart. Vissa anställda kanske bara kommer att stå upp hela dagen, medan vissa endast kommer att sitta, men de kommer även finnas de anställda som kommer att variera höjd på skrivbordet.

Något som flera företag har börjat med är att erbjuda en yogaboll för den som vill byta ut kontorsstolen. Det ena behöver inte utesluta det andra, men det är en bra idé för variation. Dessutom så övar man upp en starkare bål av att balansera på en yogaboll på kontoret. Det kan se lite roligt ut, men om de anställda mår bättre så kommer det även påverka företaget positivt.

Bärbara datorer är jättebra, men när man sitter vid ett skrivbord blir det lätt att man får dålig hållning och sitter framåtlutad. Investera i ett laptopställ som kopplar in datorn på en större skärm samt kopplar in ett tangentbord och en extra mus. Allting ligger fortfarande på den bärbara datorn så man kan jobba hemifrån eller liknande, men det underlättar arbetet vid skrivbordet.

Det bästa man kan göra för att få en ergonomisk arbetsplats är att fråga de anställda vad för sorts kontorsmöbler de vill ha. Att våga vara lyhörd på de anställda är viktigt då det är de som ska prestera och hålla koncentrationen hela dagen.

23 Mar 2017