Därför är sex bra för din hälsa

Sex är inte bara härligt, utan det är riktigt bra för hälsan. Det sänker nämligen blodtrycket och får en att varva ned. Studier påvisar också att personer som nyligen haft sex fick lägre blodtryckshöjning vid stressiga situationer än de som inte har sex.

Att ha sex skyddat personen i fråga från hjärtsjukdomar. Likaså stärker det även ens immunförsvar om man har regelbundet sex, viktiga ämnen såsom lgA ökar med upp till 30 procent samt skyddat även mot infektioner på lång sikt. Enligt forskning visar det sig att sex ökar välbefinnande och självförtroende, det gör oss friskare och gladare överlag.

Tro det eller ej men sex kan göra dig snyggare! Det är nämligen så att den ökade blodcirkulationen minskar hudproblem och ökar produktion av kollagen, det vill säga det ämnet som gör huden elastisk. Att ha sex regelbundet ökar också kroppens förmåga att tillgodose sig med näring, vilket stärker hår och naglarna.

Sex minskar risken för cancer

Prostatacancer känner vi alla till och det är faktiskt den allra vanligaste cancerformen i Sverige och drabbar mest äldre män. Regelbunden utlösning minskar risken för denna cancerform hos män. För kvinnor minskar risken för bröstcancer genom att ha regelbunden sex och har därför bra hälsoeffekt i förebyggande syfte. Något annat nämnvärt är att sex också lindrar smärta, närhetshormonet oxytocin ökar nivåerna av endorfiner, kroppens må-bra-hormoner! Det gör alltså att sex kan minska allt från PMS till huvudvärk.

Andra hormoner som frigörs vid orgasm är hormonet oxytocin som gör det lättare för oss att somna. Så har man sömnsvårigheter är det absolut ett sätt att boosta det. En god sömn är i sin tur bra för både immunförsvaret, vikten och blodtrycket.

Man ska heller inte glömma att sex fördjupar relationen sinsemellan varandra. Den fysiska närheten ökar närhetshormonet oxyticin och får oss att känna ökad trygghet och tillit till vår partner. Vill man testa något nytt och spännande med sin partner kan man även genom vuxenleksaker få exempelvis orgasmen att nå nya höjder.

5 Jul 2017