Är man äldre ska man träna lagom mycket

Gillar du träning? Eller funderar du på att börja träna och undrar över vad som är bäst när det gäller din ålder eller din kondition? Om man inte har tränat förut, bör man börja med något som är lagom bra träning; till exempel att gå ut och gå. Kommer det till promenader, bör man alltid gå på ett sätt som är ganska ansträngande, annars är det ingen träning. Du bör gå så snabbt så att du får upp flåset. Alltså du ska gå så snabbt att du får upp pulsen och andningen. När du väl har börjat med så snabba promenader, bör du sedan småjogga, när du märker att du orkar det. Se till att jogga till exempel i skogen, där marken är mjukare. Jogga inte på asfalt, då den oftast är för hård och man kan i längden skada knän och fötter.

Sedan kan du börja gå till ett gym

Ett gym har olika maskiner som du kan ställa in så att de motsvarar det som du klarar av. Man måste inte bara bygga muskler på ett gym, även om många gör just det. På ett gym kan du träna på sätt som tar hänsyn till både din ålder och vad din kropp klarar av. Du kan till exempel börja med små och lätta vikter, och ju mer du orkar lyfta och bära, desto tyngre vikter kan du sedan gå över till. Där kan du även jogga, eller cykla precis i den takt som din kropp orkar och klarar av. Cykling är en väldigt skonsam träning, då den inte belastar knän eller fötter.

Träning gör att du längtar efter bättre mat

När du ävl har börjat träna, kommer du också att känna dig bättre och kommer att vilja ha mer grönsaker och frukter. Det blir lättare att börja med goda matvanor. Sedan mår man även bättre mentalt. Din hjärna mår bättre av träning. När man tränar hela kroppen, får hela kroppen bättre blodcirkulation, och din hjärna mår bättre av bättre blodgenomströmning. På sås sätt mår din knopp bättre av träningen.

Träna lagom mycket

Det gälller också att hålla träningen på en lagom nivå. Tränar man på fel sätt kan man lätt råka ut för skador, framför allt om man inte är van vid träningen. Man kan råka ut för behinneinflammationer om man joggar på fel sätt. Då gäller det att man söker hjälp på rätt ställe. Går man till en vanlig läkare på en sjukdvårdcentral, får du endast smärtstillande och ordinerad vila. Men det är inte tillräckligt. Du kan behöva få rätt sorts massage eller behandling med laser, värme och rätt sorts stöd för fötterna och benen.

17 Sep 2018