Akta dig för skada för du nyss börjat träna

En skada som man ofta kan dra på sig när man väl bestämt sig för bättre vanor, är smärta i hälen. Den brukar kallas hälseneinflammation – helt missvisande, eftersom det varken är en ”inflammation” eller sker i ”hälsenan”, utan är en belastning som sker i senorna i hälen. Ofta uppkommer smärtan i hälen då man plötsligt byter livsstil och börjar träna på ett sätt man inte har gjort förut, eller har otillräckliga skor som inte ger den stadga som fötterna behöver när man börjar träna.

Gå till en naprapat eller en sjukgymnast för rätt hjälp

Har man väl fått smärtor i hälen är det viktigt att gå till en naprapat eller en sjukgymnast som kan ge dig tips och råd, och rätt sorts massage för att du ska komma till rätta med skadan. Smärtan i hälen kan bero på muskelbristningar i hälen. Har du drabbats av det, är det vila som gäller, men har du överbelastat muskeln och får en plötslig smärta i hälen och blir öm i hälen och fortsätter träna kan muskeln i senan helt eller delvis gå av. Du kan få slemsäcksinflammation. Det märker du om du har smärta som istället för att ge med sig, bara tilltar. Du kan få en svullnad längst ner på hälen, vara stel hälen. Du bör äta inflammationshämmande medicin, vila, få massage och råd om hur du kan träna muskeln så du inte fortsätter överbelasta den.

Skaffa bra skor som ger stadga åt fötterna

Dessutom bör du skaffa dig skor som ger en annan stadga än de du har när du vanligtvis tränar. Antagligen har du fel sorts skor. Ett tag bör du också vila, så att du inte fortsätter belasta fötterna på fel sätt när du tränar. Det finns många bra skor som ger tillräcklig stadga och stöd för dina fötter när du tränar. Prata med någon som säljer träningsskor, och berätta var det gör ont och vilken sorts träning du gör, så kan de hjälpa dig till bättre skor, så du slipper smärtan. Ta det lugnt med träningen i början, tills du märker att du kan gå igen. Har du gjort som sjukgymnasten eller naprapaten har rått dig till, bör du kunna börja träna igen efter att du tränat foten på rätt sätt.

Det du ska göra om du har fått smärta i hälen är att vila. I det läget ska du inte fortsätta träna som förut. Du bör låta musklerna i hälen få vila. Dessutom kan du ta någon medicin mot smärtan och inflammationshämmande värkmedicin.

4 May 2018