5 tips på bättre tandhälsa

Att ta hand om sina tänder handlar om att ta hand om sin hälsa eftersom man vet att infektion i tandköttet ökar risken för utveckling av exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och luftvägssjukdomar.

Här kommer 5 tips för att undvika detta och få en bättre tandhälsa:

  1. Borsta tänderna minst två gånger om dagen. Stressa inte vid borstningen utan se till att du borstar alla delar noggrant.
  2. Använd fluortrandkräm och en mjuk tandborste.
  3. Skölj inte munnen med vatten efte tandborstningen, utan låt fluroet få sitta kvar!
  4. Byt tandborste så fort du ser att borsten är sliten.
  5. Använd tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborstar minst en gång om dagen.

Hur ofta bör man använda tandtråd?

Eftersom det kan kännas både tidskrävande och krångligt att använda tandtråd händer det ofta att det känns mer lockande att strunta i det. Man ska dock inte glömma att tandtråd är en grundläggande nödvändighet för god munhälsa och friska tänder. Med hjälp av tandtråd avlägsnas matrester och bakterier som sätter sig mellan tänderna och vid tandköttet. Det är ställen som tandborsten inte kommer åt och därför blir det viktigt att använda tandtråd regelbundet varje dag, precis som man borstar sina tänder. Om man inte använder tandtråd är det risk för bakterier lämnas och bildar plack, en tunn, genomskinlig bakteriebeläggning. Placken kan i sin tur förvandlas till tandsten som i sin tur gör det väldigt svårt att hålla tänderna rena. Det kan leda till att det blir svullet, inflammerat och blödande tandkött.

En gång om dagen är rekommendationen för att använda tandtråd, en god rutin är att göra det varje kväll innan läggdags för att hålla munnen ren under natten. Man ska vara noga med att tråden når hela vägen en bit in under tandköttet. Undvik även att ta i för hårt eftersom det kan ta skada på tandköttet!

3 Jul 2017