Blogg

Funderar du på att bli massageterapeut?

16 okt 2018

Vad gör en massageterapeut? Kan en sådan göra sjuka människor friska? Vad innebär ett sådant yrke och arbete? Om du har funderingar på att bli något inom detta, ska du fortsätta läsa för vi benar ut en del av vad allt detta innebär.

Massage för olika åkommor

Ska man arbeta med massage, är det inte som att man masserar någon som råkar ha sl´pända muskler och löser upp muskelknutar. Det gäller verkligen att veta vad man gör, annars kan man skada patienter som kommer till en med smärta i kroppen. Har man ingen kunskap om vad som kan hända i kroppen, om man masserar på fel sätt, kan man orsaka otrolig skada. Det är därför som man måste lära sig om hela kroppen, vilka sjukdomar som kan drabba kroppen och vad man kan och inte kan göra för att kroppen ska återhämta sig.

Naprapat

Man kan till exempel utbilda sig till naprapat. Det är just det som naprapater gör under sin utbildning; lär sig ingående om människokroppen och hur den fungerar, om vilka sjukdomar som hon kan råka ut för och vilken massage som kan hjälpa när de har drabbats av olika sjukdomar. Man börjar med att gå en utbilding i basmedicin, då man läser anatomi, fysiologi, ortopedi, sjukdomslära och idrottsmedicin. Som naprapat gäller det att man kan diagnostisera sin patient innan man går vidare och börjar behandla sin patient.

Kiropraktor

En kiropraktor är egentligen ingen massör, men använder händer på liknande sätt. Även en kiropraktor går en lång utbildning, liksom läkarna och lär sig om människokroppen. De läser bland annat anatomi, fysiologi, idrottsmedicin och näringsfysiologi. Sedan lär de sig genom att praktisera på en praktik som ger kiropraktisk behandling till patienter. Efter flera års studier kan man få en legitimation som kiropraktor.

Friskvårdsmassör

Som friskvårdsmassör, arbetar man inte kliniskt med patienter i första hand utan som massör på något spa eller en skönhetssalong. Det är mycket eftertraktat att gå och få en sådan massage. Denna bransch växer alltmer och framför allt skönhetsbranschen har vuxit med flera miljarder kronor under de senaste 10 åren. En friskvårdsmassör arbetar främst för att friska människor ska få den avslappning som de behöver. Om du är ambitiös och vill arbeta mer medicinskt, kan man vidareutbilda sig inom olika slags massage, taktil massage, naprapati och kiropraktor. Här kan du läsa mer om hur du kan gå en massageterapeututbildning på: https://www.kina-terapiskolan.se.

God arkitektur hjälper sjuka att bli friskare snabbare

29 sep 2018

Visst mår vi bra av god arkitektur. Och på samma sätt mår vi dåligt i miljöer som vi uppfattar som illa planerade och uppförda. De flesta människor trivs bäst i miljöer som har koppling till naturen. Det behöver inte nödvändigtvis innebära att vi trivs bäst i skogen eller ute på landet, men öppna ytor, ljus, frisk luft och närhet till vatten är kvaliteter vi uppskattar i arkitekturen. En vacker utsikt från fönstret kan vara det man upplever som det allra bästa med sitt boende.

Florence sätter standarden

Inom läkekonsten har man länge sett sambandet mellan hälsa och god arkitektur. För att sjuka ska bli friska snabbare är det viktigt att de befinner sig i en miljö där det är möjligt. Redan i mitten av 1800-talet fastslog sjuksköterskan Florence Nightingale det som skulle bli grundbulten i modern sjukdom; frisk luft och vatten, fungerande avlopp, god hygien och stora ljusinsläpp. Den stad som bygger sina sjukhus efter den devisen får en friskare och lyckligare befolkning.

Funkisen tog oss framåt

I Sverige har vi varit bra på att bygga bort ohälsa. I början av 1900-talet hade vi en av världens lägsta boendestandarder, men med funktionalismens intåg började vi bygga bostäder som gjorde oss friskare. Funkishusen står kvar än idag och är omåttligt populära. Funktionalismens ideal med relativt stora boendeytor och stora fönster återkommer även i modern arkitektur, där just stora fönster och ljusinsläpp har en framträdande roll.

Ekonomin får inte stå i vägen för god arkitektur

Forskning visar att på ett sjukhus där patienten befinner sig i en vacker miljö med utsikt och god inredning, blir friskare långt tidigare än patienter som befinner sig på slutna salar med dålig luft och hygien. Tyvärr har politik och ekonomi ibland satt käppar i hjulet för god arkitektur och det är inte alla sjukhus som byggts precis så bra som de kunde ha blivit. Ofta uppstår en konflikt mellan arkitektens visioner och stadens budget, och tyvärr går ofta ekonomicheferna segrande ur denna konflikt.

Gestaltad livsmiljö

Enligt ett nytt nationellt mål satt av regeringen ska man i framtiden satsa mer på att driva en politik för gestaltad livsmiljö. I detta mål slås bland annat fast att kortsiktigt ekonomiskt tänkande aldrig får stå i vägen för god arkitektur som kan främja människors hälsa och livsmiljö. Man vill att god arkitektur, form och design ska bidra till att skapa ett hållbart, jämställt och mindre segregerat samhälle. Det finns nog inte en arkitekt i Stockholm som inte skriver under på det målet. Du kan läsa mer här om hur arkitekter arbetar.

Satsa på det viktigaste

Framtidens sjukhus bör byggas utifrån vad vi vet, och egentligen alltid har vetat, om kopplingen mellan god arkitektur och god hälsa. Aldrig mer får vi låta budgeten styra vad som ska göras och inte. Och det viktigaste kanske inte är att satsa på modern teknik och skrytiga fasader, utan att tillse Florence Nightingales grundvillkor för modern sjukvård; frisk luft och vatten, fungerande avlopp, god hygien och stora fönster med utsikt över natur och med stora ljusinsläpp.

Är man äldre ska man träna lagom mycket

17 sep 2018

Gillar du träning? Eller funderar du på att börja träna och undrar över vad som är bäst när det gäller din ålder eller din kondition? Om man inte har tränat förut, bör man börja med något som är lagom bra träning; till exempel att gå ut och gå. Kommer det till promenader, bör man alltid gå på ett sätt som är ganska ansträngande, annars är det ingen träning. Du bör gå så snabbt så att du får upp flåset. Alltså du ska gå så snabbt att du får upp pulsen och andningen. När du väl har börjat med så snabba promenader, bör du sedan småjogga, när du märker att du orkar det. Se till att jogga till exempel i skogen, där marken är mjukare. Jogga inte på asfalt, då den oftast är för hård och man kan i längden skada knän och fötter.

Sedan kan du börja gå till ett gym

Ett gym har olika maskiner som du kan ställa in så att de motsvarar det som du klarar av. Man måste inte bara bygga muskler på ett gym, även om många gör just det. På ett gym kan du träna på sätt som tar hänsyn till både din ålder och vad din kropp klarar av. Du kan till exempel börja med små och lätta vikter, och ju mer du orkar lyfta och bära, desto tyngre vikter kan du sedan gå över till. Där kan du även jogga, eller cykla precis i den takt som din kropp orkar och klarar av. Cykling är en väldigt skonsam träning, då den inte belastar knän eller fötter.

Träning gör att du längtar efter bättre mat

När du ävl har börjat träna, kommer du också att känna dig bättre och kommer att vilja ha mer grönsaker och frukter. Det blir lättare att börja med goda matvanor. Sedan mår man även bättre mentalt. Din hjärna mår bättre av träning. När man tränar hela kroppen, får hela kroppen bättre blodcirkulation, och din hjärna mår bättre av bättre blodgenomströmning. På sås sätt mår din knopp bättre av träningen.

Träna lagom mycket

Det gälller också att hålla träningen på en lagom nivå. Tränar man på fel sätt kan man lätt råka ut för skador, framför allt om man inte är van vid träningen. Man kan råka ut för behinneinflammationer om man joggar på fel sätt. Då gäller det att man söker hjälp på rätt ställe. Går man till en vanlig läkare på en sjukdvårdcentral, får du endast smärtstillande och ordinerad vila. Men det är inte tillräckligt. Du kan behöva få rätt sorts massage eller behandling med laser, värme och rätt sorts stöd för fötterna och benen.

Så kan du må bättre efter en bröstoperation

30 aug 2018

Har du haft cancer och opererat bort det ena eller båda brösten? Det kan vara en stor förlust och sorg att operera bort det ena eller båda brösten. Många går igenom en sorgeperiod efter att ha genomgått en sådan operation. Det är helt förståeligt och inget konstigt alls med det. Brösten och bysten är en så stor del av vad det innebär att vara kvinna. Kroppsidealen innebär att man har så stora bröst det bara går. Våra kläder är anpassade efter en byst. Känner man att man inte är en riktigt hel människa utan bröst kan man få en bröstprotes som återställer bysten till en normal form.

Bröstoperation

Landstinget kan bekosta en bröstoperation om det är så att man vill det. Det fungerar lite olika mellan landstingen, så rådfråga din läkare om en sådan bröstoperation. Vissa vill i möjligaste mån få tillbaka utseendet å de forna brösten och låter sig opereras med olika implantat för att få tillbaka formen. Då kan man använda silikon eller vattenlösning, eller något annat material som ersätter det förlorade bröstet eller brösten. Det är egentligen det enda sättet för att helt och hållet får tillbak utseendet.

Bröstprotes

Vill man av olika anledningar inte operera in nya bröst, kan man istället använda sig av en bröstprotes. Det är som ett avancerat inlägg som man kan använda tillsammans med en behå. Bröstprotesen är gjort av silikon som härmar bröstens naturiga mjukhet. Rådfråga din läkare även här, om möjligheten till en bröstprotes och om de bekostar en sådan. Det borde de göra. Läkaren kan säkert tipsa dig om vart du ska vända dig och vad det innebär. Läs mer om bröstproteser på: http://www.bröstprotes.nu.

Äta rätt och motionera rätt

Här vill vi uppmuntra till en god kost och en skonsam motion. Grönsaker och frukt är bland det absolut bästa man kan äta. Det är vitaminerna i både frukten och grönsaken som vi är ute efter här. Vitaminer är det i särsklass enda som står emot cancer och är så viktigt för att kroppen ska återfå balansen efter en cancersjukdom. Helst borde man äta endast vegetariskt, om man bara vill och kan. Undvik så gott det går att äta rött kött. Det röda köttet är inte nyttigt, då är det bättre att välja det vita köttet som man kan få i fisk och kyckling. Det finns även goda vegetariska alternativ numera; såsom sojabiffar, qourn och tofu är bra substitut till kött. Prova dig fram så kanske du hittar en ny favorit. Lycka till!

FN:s barnkonvention statuerar barns hälsa

21 aug 2018

Du som läser detta har säkert hört talas om Förenta nationernas (FN:s) barnkonvention som vi hoppas ska bli svensk lag.  Den statuerar till exempel att alla barn har rätt till ett liv, till överlevnad och utveckling. Alla barn har rätt att få behålla sin identitet. Ett barn ska inte skiljas från sina föräldrar mot deras vilja – om det inte är så att det är för barnets bästa. Tyvärr är inte alla föräldrar goda föräldrar, även om vi önskar att det vore så.

Vidare säger den viktiga barnkonventionen att alla barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet självt. Alla barn har rätt att tro på den gud de vill tro på. Barn har rätt till ett privatliv och ska skyddas från alla former av fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld, övergrepp, vanvård eller utnyttjande av föräldrar eller någon annan som har hand om barnet.

Ohälsan bland barn har ökat från 2013-2014 till 2017-2018

Alla barn har rätt till skola och utbildning och har rätt till lek, fritid och ska skyddas mot alla former av utnyttjande. Detta och mycket annat har barnkonventionen slagit fast, och bör gälla varje barn i Sverige i dag. Tyvärr är det inte alltid det som är fallet med de barn som finns i Sverige i dag. Folkhälsomynidigheten har undersökt barns psykiska hälsa. De undersökte barn i skolåldern mellan 11-15 om den egna upplevad hälsan. Den visar mycket nedslående att den psykiska ohälsan ökar i Sverige. Det gäller barnen i alla åldrar. 2013-2014 var det 29 procent av flickorna i 11 års ålder som uppgav att de hade psykosomatiska besvär, och 20 procent av killarna i samma ålder. Åren 2017-2018 var det hela 41 procent av flickorna i 11-års ålder och 30 procent av pojkarna i den åldern som uppgav att de hade psykosomatiska besvär.

"Ett barn som utsatts för övergrepp eller utnyttjande har rätt till rehabilitering och social återanpassning."

Alla barn har rätt att få hjälp av psykolog om det är så att barnet har varit med om övergrepp eller något utnyttjande av något slag för att kunna må bra igen, rehabiliteras och känna att barnet kan vara bland andra barn och få en meningsfull tillvaro. Det är då d behöver barnpsykologer som har kompetensen att hjälpa dem så att barnen kan må bra igen. Även om barnet inte har blivit utsatt för övergrepp, men som har en långvarit nedstämdhet bör få all hjälp som barnet behöver för att må bra igen. Läs mer här om hur du kan hjälpa till barn att komma i kontakt med en barnpsyklog i Stockholm.

Med Fillers kan du få olika behandlingar

13 aug 2018

Den som väljer att injicera olika sorters Fillers i sin kropp kan på det sättet få olika behandlingar. Med Fillers kan du rätta till kinder, om det är någon som har alldeles för tunna kiinder och vill fylla på extra gosiga kinder. Du kan rätta till läppar, om det är så att du har alltfö strama läppar, du kan rätta till rynkor i pannan med fillers och mycket annat. Här ska vi gå igenom vad, hur och när man kan rätta till det man itne är nöjd med i sitt ansikte eller på kroppen med Fillers.

Läppar

De flesta tänker på läppförstoringar när man talar om Fillers. Ibland kan man se sämre varianter på Fillers. Då har man injicerat alldesles för stora mänger Fillers för att det ska bli snyggt. Med Fillers är det så att man bör injicera lite i taget och under en längre tid, så att läpparna inte blir för stora snabbt, utan inner vänja sig vid det nya material som Fillers innehåller.

Pannan

Har man en väldigt klar och tydlig rynka i pannan, eller flera små sådana, kan man injicera Fillers i pannan som slätar ut rynkan, eller rynkorna. Då injicerar man hyaluronsyra som snabbt bryts ned i kroppen och som är naturligt och kroppseget ämne. Kroppen stöter inte bort ämnet, vilket den annars gör med farliga och ontaurliga ämnen i kroppen. Sådant är till exempel alltid risken vid transplantationer.

Kinder

Har man insjunkna kinder, kan man fylla dem med Fillers, så att de lir gosiga och nätt runda på nytt. Här används Fillern till att ge ansiktet ett hjärtformat utseende, och motverkar ansikten som är lite långsmala till formen. Pröva gärna om du inte är nöjd med din ansiktsform. Fillers kan göra stor nytta här. Har man till exempel rynkor mellan näsa och mungipor vill man gärna släta ut dem. Man kan även ha drabbats av fina, men synliga rynkor kring munnen. Då kan man med hjälp av Fillers släta ut dem.

Haka

Har man rynkos på hakan kan man fylla ut i rynkorna så att de slätas ut. Här kan man återställa elelr forma om ansiktsformen på önskat sätt.

Ögon

Har man många rynkor kring ögonen, kan man här återställa det ursprungliga utseendet kring ögonen med Fillers. Här kan man anävnda Fillers till att återskapa höga kindben, släta ut hela området kring ögon och kinder så att det blir släta och fina på nytt.

Vilken språkutbildning passar dig?

22 jul 2018

Vill du lära dig engelska, spanska eller kanske swahili? Det enklaste är att lära sig via en språkutbildning. Däremot finns det ganska många olika utbildningar. Vilken språkutbildning passar dig?

Komvux

Komvux vänder sig primärt till personer som inte har komplett gymnasiebetyg samt de som behöver läsa upp betyget för att komma in på högskolan. Därmed erbjuder Komvux främst språkutbildning inom de språk som är vanliga inom gymnasiet. Information om hur ansökan till Komvux sker finns på gällande kommuns hemsida.

Språkresa

Många förknippar språkresa med en resa på en eller två veckor där ett större antal ungdomar åker iväg tillsammans genom ett språkreseföretag. Exempelvis kan det handla om två veckor i England för att förbättra sina kunskaper i det språket. Utöver lektioner på dagarna lär man sig även språket genom att man måste ta sig fram i samhället.

Men det finns även språkresor som vänder sig till helt andra målgrupper. Det kan lika gärna vara mot ungdomar som mot seniorer. En språkutbildning som kombinerar kunskap i språket med att lära känna ett nytt land och dess kultur.

Språkkurs utomlands

Den primära skillnaden mellan en språkresa och en språkkurs utomlands handlar om vilka som anordnar utbildningen och dess längd. Är det en svensk aktör som anordnar en resa med flyg, boende och utbildning är det just en resa. Bokar du däremot själv resa och boende varpå du anmäler dig till en kurs som vänder sig till alla som befinner sig i landet är det en språkkurs.

Att bo i ett land där alla pratar spanska och samtidigt läsa spanska varje dag skapar en intensivträning som ger resultat relativt snabbt. Löper kursen över sex månader bör man hantera språket ganska bra sen.

Studiecirkel

Ett ytterligare alternativ är att gå språkutbildning genom en studiecirkel. I stort sett vem som helst får starta studiecirklar. Är du duktig på ett språk kan du alltså själv hålla i en språkutbildning och välja hur ofta och länge som deltagarna ska träffas. Det finns ett flertal studieförbund som kan hjälpa till med lokal, planering och ekonomiskt bidrag.

Språkutbildning mot vissa branscher

En hel del företag har stor fördel i att de anställda kan behärska mer än bara svenska. Det kan handla om kundtjänst, säljare eller andra som har mycket kontakt med kunderna. Samtidigt öppnar det upp möjlighet att ta del av branschinformation som ges ut i andra länder än i Sverige. Detta har gjort att utbildningsföretag som till exempel GMS International skapat anpassade kurser med inriktning mot vissa specifika branscher.

Vem vill inte kunna smälla av ett bländande leende?

6 jul 2018

Det sägs att leende människor är lyckligare än de som inte ler. Här vet vi inte huruvida påståendet stämmer eller inte – däremot kan vi bara gå till den egna upplevelsen och få teorin bekräftad utifrån empiriska resultat. Så det är bara att prova att gå leende en hel dag. När dagen är slut känna efter hur man mår. Nästa dag går man och surar och ser arg ut och känner på nytt efter hur man mår när dagen är slut.

Här provar vi på båda ytterligheterna och kan på empirisk och helt subjektiv grund påstå att man känner sig mycket gladare efter en hel dag full med leenden. Det som kan bidra till den glättiga stämning när dagen väl är slut är upplevelsen att andra människor tenderar att le tillbaka mot den som ler mot dem. Att ha gå en hel dag och se många leende människor, skapar en viss lyckokänlsa. Är det svårt att tro? Prova i morgon.

Leende gör oss lyckliga – och förhoppningsvis snyggare

En sak, kan konstateras att de flesta av oss anser att ett leende gör en människa snyggare och mer attraktiv. Har man vissa tänder som fattas, kan det vara svårt, om inte mycket motvilligt att le. En tom rad i munnen är ett svårt stigma och kan få den bästa av människor att stirra olyckligt på glappet i tandraden. Då kan det vara viktigt att få den ersatt med ett fullgott alternativ. Att behålla alla tänder, vittnar om hälsa, välbefinnande och resurser. Då är det viktigt att kunna visa på en perfekt tandrad när man för en gångs skull vill kunna smälla av ett leende.

Det finns många olika lösningar på en förlorad tand. Det finns tusentals tandläkare bara i Stockholm, liksom hundratals tandläkare i våra storstäder, och många av dem är mycket erfarna när det kommer till att bygga nyta tänder som ersätter de förlorade tänder som kan förhindra ett vackert leende.

Så hittar du rätt ersättningar för förlorade tänder

Med tanke på det stora antal tandläkare som finns att välja mellan, gäller det att välja en som är mer eller mindre sepcialiserade på tandersättningar, såsom olika former av tandproteser. Här går vi igenom de flesta som du kan välja på.

Krona

Har du förlorat endast en bit av en tand, kan tandläkaren slipa ner tanden och sedan bygga en "krona" på tanden som ersätter den förlorade biten av tanden.

Bro

Har du förlorat flera tänder i rad, kan tandläkaren bygga flera tänder i rad som sitter ihop i ett käkben med tandkött i en protes som fästs i de närmast sittande tänder. På det sättet bildar tandprotesen en "bro" mellan tänderna.

Tandimplantat

Har man förlorat en hel tand kan man ersätta den med ett tandimplantat. Det innebär att man skruvar i en skruv av titan. På den skruvar man i en tand av porslin. Sedan fungerar den som en vanlig tand. Har man förlorat många, gör man likadant med dem. De fungerar som vanliga tänder som man borstar och tuggar med.

Tandprotes

Detta är ett billigare alternativ till tandimplantat, och brukar kallar för löständer eftersom man gör en hel protes med flera tänder som har ett konstgjort käkben och tandkött. Protesen är avtagbar och tas ur nattetid.

Är du intresserad av att hitta rätt tandläkare som är specialiserad på tandimplantat, rekommenderar vi att googla till exempel tandimplantat Solna, om det är där du råkar bo och önskar en tandläkare nära bostaden. Annars googlar du din ort där du bor. Här kan du läsa mer om tandimplantat i Solna.

Dina tänder är viktiga för din hälsa

25 jun 2018

Om man talar om hälsa i stort så kan man inte låta bli att nämna tändernas roll i detta. Något som många verkar ha missat vikten av. Friska tänder påverkar nämligen hela allmänhälsan och sämre sådana kan i sin tur leda till allvarliga sjukdomar till vilka vi kan nämna cancer, diabetes och hjärt och kärlsjukdomar. Nyckeln till hur man får friska tänder kan dock inte vara en nyhet för någon: genom att dagligen borsta tänderna, använda sig av tandtråd efter måltider och att besöka en tandläkare regelbundet så får man en god grund att stå på.

Tyvärr fuskar många med denna skötsel och konsekvenserna av detta kan leda till stora problem där exempelvis tandlossning är ett typiskt exempel. Tandlossning kan även ske som en följd av sjukdom, av stark medicinering och efter olyckor. Vi ska titta närmare på hur det påverkar livet i övrigt.

Bortser man från riskerna i form av sjukdomar så kan nämligen tandlossning påverka hela livet negativt. Tänderna spelar en stor roll dels i hela matsmältningsapparaten och dels också i vårt sociala spel. Det senare ska inte underskattas. Att tappa tänder innebär en skam, det ger dåligt självförtroende och det kan leda till isolering - något som även det påverkar vårt välmående. Med ett leende kan man förändra världen - men vad händer då det saknas en massa tänder?

Tandimplantat är en bra lösning

Det är av stor vikt att få nya tänder insatta. Med nya menar vi exempelvis tandproteser, kronor eller tandimplantat. Av dessa alternativ skulle vi vilja slå ett slag för det senare - tandimplantat - då detta är det närmaste originalet man kan komma. Det som skiljer mellan tandproteser och tandimplantat är nämligen att de senare har goda möjligheter att bli en fast del av kroppen. Man använder sig av ämnet titanskruvar som borras fast i käkbenet och i dessa så fäster man sedan kronor.

Titan används även vid andra ingrepp - exempelvis vid knä, axel och höftledsoperationer - och principen är densamma: kroppen välkomnas ämnet och lösningen blir permanent. Du kan tugga mat som vanligt, du slipper ta ut tänderna för rengöring och de kommer att se ut som dina egna (man tillverkar kronorna efter hur dina ordinarie tänder ser ut).

Skötseln är extremt viktig

Det finns klara fördelar med tandimplantat - men det är inget riskfritt ingrepp. Besöker du en tandläkare i Stockholm så kommer denne först och främst att undersöka huruvida du är en lämplig kandidat eller inte; något som till mångt och mycket avgörs av hur ditt käkben ser ut. Skulle det vara för svagt så kan andra alternativ vara bättre. Det kan även behövas en benvävnadstransplantation.

Skötseln är extremt viktig. Tyvärr så finns det många som tror att den är sekundär i sammanhanget då ett tandimplantat inte är någon riktig tand och att man således heller inte kan få någon skada i en sådan. Du kan däremot få inflammationer och infektioner i området där implantatet sitter; undermålig skötsel kan leda till att tandimplantatet inte tas upp av kroppen, stöts bort och att patienten drabbas av ny tandlossning. Ett tandimplantat ska - tvärtemot vad många tror - skötas mer noggrant än de ordinarie tänderna.

Få tillbaka självförtroendet med 3D-tatuerade ögonbryn

22 jun 2018

Att skämmas för sitt utseende är riktigt jobbigt. Det man förut tyckte var kul, att gå ut på stan och träffa kompisarna, gå på dejt eller bara ut och dansa, blir plötsligt oöverstigliga hinder på grund att man är så missnöjd med sitt utseende. Det är inte heller ovanligt att problemen blir värre och värre och när man ser sig i spegeln ser man bara det som är fel. Detta kan få allvarliga konsekvenser, till exempel att man sluter sig och isolerar sig från social kontakt, något som i längden kan leda till psykisk sjukdom eller depression. Bättre då att försöka göra något åt det, antingen genom terapibehandling eller ett fysiskt ingrepp, en skönhetsbehandling.

För skavanker, inte djupare problem

Att genomgå en skönhetsbehandling kan verkligen boosta självförtroendet. Att rätta till en liten skavank som man gått och stört sig på och haft komplex för kan kännas som att äntligen kunna andas igen. Man blir en gladare person med bättre självförtroende och vågar äntligen ta för sig av livet igen. Med det sagt, har man djupare psykiska problem räcker det så klart inte med att fixa till en detalj i utseendet som man är missnöjd med. Risken är stor att man i så fall fortsätter må dåligt, och genomgår fler ingrepp och till slut hamnar i en ond spiral där man riskerar att bli beroende av skönhetsingrepp. Man ska alltid söka hjälp hos en psykolog eller terapeut om man ofta mår dåligt.

3D-tatueringar populära i Stockholm

Att 3D-tatuera nya ögonbryn har för många kvinnor i Stockholm blivit en räddare i nöden, när deras egna ögonbryn slutat växa tillbaka efter överdrivet noppande. Trenderna vad gäller ögonbryn har ju gått upp och ner och växlat mellan smala tunna streck till buskiga och vildvuxna. För många har det varit svårt att hänga med, ögonbryn har en tendens att inte växa tillbaka som man vill efter att man har plockat dem och problemen blir större ju äldre man blir. En del kvinnor har inga naturliga ögonbryn alls kvar, något de tidigare löst genom att sminka ögonbryn.

Men nu finns tekniker för att skapa ögonbryn som ser helt naturliga ut. 3D-tatuering av ögonbryn med microblading är det senaste inom så kallad permanent make-up, och många salonger och kliniker i Stockholm erbjuder tekniken. Och det bästa av allt är att man själv kan välja precis hur de ska se ut. Ett tips kan dock vara att försöka efterlikna sina naturliga ögonbryn så mycket som möjligt. Det ger det naturligaste resultatet. Att haka på en tillfällig trend med väldigt framträdande ögonbryn eller att välja en färg som sticker ut från den ens naturliga hud- och hårton kan se väldigt märkligt ut, och man får tänka på att det rör sig om en semi-permanent behandling. 3D-tatuerade ögonbryn håller ca två tre år, en ganska lång tid om man inte alls gillar resultatet.

Hur går microblading till?

Microblading går till så att hudterapeuten använder sig av ett manuellt verktyg på vilket det sitter en rad små tatueringsnålar. Verktyget skär små fina snitt i ögonbrynen och fyller snitten med färg. Färgen når inte som vid vanliga tatueringar ner till det tredje hudlagret där den permanentas, utan endast till det andra hudlagret som byts ut vartannat till vart tredje år. Det gör att tatueringen inte sitter kvar hela livet utan endast ett par år. Gillar man resultatet kan man med fördel göra om behandlingen ungefär en gång om året för full effekt.

Genom att varje hår ”ritas” för sig blir resultatet av en 3D-tatuering otroligt verklighetstroget. Om man inte synar ögonbrynen väldigt nära är det mycket svårt att skilja ett tatuerat ögonbryn från ett riktigt. För kvinnor som blivit av med sina ögonbryn och haft komplex för det kan en 3D-tatuering verkligen vara det som gör att de får tillbaka självförtroendet och känner sig snygga igen. Och det bästa av allt är att de ser lika snygga ut hela tiden och att man inte behöver plocka eller sminka dem. En bra väg till ett större välbefinnande!

På denna sida http://www.3dtatueringögonbrynstockholm.se kan du läsa mer om 3D-tatuering av ögonbryn.

Hitta jobb i restaurangbranschen

10 jun 2018

En fördel med restaurangbranschen är att det finns jobb över hela Sverige. Oavsett om du så bor på Södermalm i Stockholm eller ute på landsbygden finns det möjligheter att hitta arbete. Med det sagt är utsikterna givetvis bättre i exempelvis just Södermalm (eller andra mer tätbefolkade områden), men för den som är ihärdig bör det inte vara några större problem även på mindre orter. För många positioner är formell utbildning inte nödvändigt. För en del roller krävs det dock gedigen utbildning och god arbetserfarenhet. Det beror helt enkelt på vilken position man eftersöker och vilken arbetsgivare man vill jobba för. 

Servitör, Servitris

Som servitör kan arbetsplatserna se väldigt olika ut. Vissa kan arbeta på ett stort evenemang på Södermalm med flera tusentalsgäster, medan andra kan servera på en mindre krog i skärgården. Det är inte ovanligt att man är anställd genom ett bemanningsföretag, men sannolikt är det ännu vanligare i andra branscher, än vad det är i restaurangbranschen. Arbetsgivarna söker ofta någon som har erfarenhet från yrket sedan tidigare. Med det sagt är det många som fäster störst vikt vid den sökandes personliga egenskaper. Om man varken har utbildning eller formell erfarenhet kan servitör eller servitris vara ett gott steg in på arbetsmarknaden. 

Kock

Alla restauranger behöver en kock. På många håll i landet är det stor brist på erfarna och utbildade kockar. Den som vill ge sig in yrket bör gå en mycket god arbetsmarknad till mötes – oavsett om man bor på Södermalm, i Skåne eller i Norrbotten. Som med många andra yrken kan man givetvis inte börja på toppen, men det här är kanske särskilt tydligt inom kockyrket. Många arbetsgivare söker en kock som har många års erfarenhet, varför en hel del av platsannonserna knappast är lämpliga för en nyexaminerad. Som bekant har många restauranger starka nischer. En del serverar rätter från alla möjliga kök, medan vissa är starkt inriktade mot exempelvis det italienska köket. De här arbetsgivarna söker kockar som har mycket god kunskap om köket i fråga. 

Hovmästare

Som hovmästare har man ansvar för att gästerna får en god upplevelse i restaurangen. Arbetet kan innebära ganska fria tyglar, eftersom många restauranger söker någon som med egna initiativ kan förbättra restaurangen på olika sätt. Samtidigt finns det givetvis regler och riktlinjer att anpassa sig till. Förutom att ansvara för gästernas upplevelser har man även ansvar för personalen. De flesta söker en hovmästare som är duktig på att leda och inspirera. 

Catering

Idag är det lockande för många att börja med catering på Södermalm. Det finns inga direkta jättar som dominerar och trycker undan uppstickare, samtidigt som marginalerna är goda. Vidare går det bra för branschen överlag. Catering kan se väldigt olika ut och innebära stora skillnader i arbetsuppgifter, beroende på var man arbetar och vilken kund det handlar om. Att stå för catering för ett flygplan och för ett stort evenemang med tusentals gäster är vitt skilda saker. 

Elektriker – ett yrke man mår bra i

27 maj 2018

Den som vill ha ett arbete i Göteborg där man rör mycket på sig, har mycket social kontakt och dessutom varierande arbetsuppgifter ska definitivt fundera över en bana som elektriker. Att vara elektriker innebär mycket frihet, oavsett om du jobbar i egen firma eller är anställd hos en elinstallationsfirma. Frihet innebär så klart även mycket ansvar, vilket de flesta yrkesarbetande tycker är av stor vikt för hur länge man trivs i en yrkesroll.

Det rätta säkerhetstänket

Förutom de uppenbara riskerna med el, dvs risken att drabbas av elstötar, är elektriker faktiskt ett mycket hälsosamt yrke. Sällan hör man talas om elektriker som drabbas av arbetsplatsrelaterade olyckor i samma utsträckning som byggnadsarbetare eller andra typer av hantverk. En duktig elektriker vet hur man undviker olyckor genom att alltid förberedas sig väl och vara kunnig inom ergonomi samt säkerhetstänk. De elektriker som råkar ut för olyckor gör det oftast på grund av yttre omständigheter som de inte kunnat påverka.

Just på grund av att elektricitet är en sådan riskfylld faktor i arbetet finns också mycket säkerhetstänk. Som elektriker går man inte runt och oroar sig för att få stötar utan man vet hur man måste gå till väga inför varje jobb och när det är säkert att klippa en ledning och inte. Med tiden lär man sig också att känna igen miljöer där det kan vara farligt att gå för fort fram, som till exempel när elen i ett hus är dragen av en glad amatör.

Ett socialt jobb

Som elektriker är det bra om man gillar att träffa folk av olika slag och har lätt för att prata. Att kunna inge förtroende och skapa bra stämning är väsentligt för att kunna skapa långvariga kundrelationer, samt naturligtvis att man är ärlig och inte ägnar sig åt att salta fakturor eller på annat sätt försöka föra kunden bakom ljuset. Kort sagt, elektriker är ett jobb för en riktig hedersknyffel. Och det finns det ju många av i Göteborg!

Lätt att få jobb som elektriker i Göteborg

I en storstad som Göteborg finns det alltid jobb för en elektriker. Den som vill ha en elinstallation utförd måste enligt lag anlita en elfirma, så branschen blir inte underminerad av hemmafixare. De som ändå försöker sig på att dra egen el blir till slut ändå tvungna att anlita en elektriker när deras hus börjat brinna eller apparaterna börjat ryka. Att veta att jobben inte kommer att sina är en skön huvudkudde för alla yrkesarbetande, både anställda och egenföretagare.

Man tjänar bra som elektriker

Medellönen för en elektriker i Göteborg ligger på 30 000:- och som egenföretagare kan man förstås tjäna betydligt mer än så. Man är dock tvungen att själv fixa fram jobben, vilket visserligen inte brukar vara några problem, men ändå kanske inte passar oroliga själar. Då passar en fast anställning hos någon av Göteborgs många elektrikerfirmor bättre. Sök in till elektrikerutbildningen och ta dina första stapplande steg mot ett hälsosamt, varierande och riktigt roligt yrke!

 

Fukt- och mögelskador är inte ett dolt fel

27 maj 2018

Fukt och mögel i ett hus kan göra oss riktigt sjuka, och vill man ha en god hälsa är det definitivt inte lämpligt att bo en längre tid i ett hus som är alltför fuktigt. Samtidigt kan det vara svårt att själv upptäcka att man bor i ett hus som har en fuktskada. Lukt och dålig luft kan komma smygande gradvis, och vi människor är fenomenala på att anpassa oss. Vi vänjer oss helt enkelt långsamt vid en ny doft utan att tänka på att det skulle kunna vara något på tok. Alla har vi väl någon gång varit hemma hos någon som uppenbarligen har problem med fukt och mögel i huset, men som tycks vara helt omedvetna om det själva.

Ibland känns inte mögel alls

Det är inte heller alltid det går att känna på lukten att ett hus har mögel. Vissa typer av mögel luktar inte, men är ändå farligt både för huset och för hälsan. Det är svårt att upptäcka sådant mögel vid en besiktning, men det går. Faktum är att fuktskador och mögel alltid går att upptäcka vid en besiktning, och en besiktning är du alltid tvungen att göra om du står i begrepp att köpa ett nytt hus. Det är därför som fukt- och mögelangrepp som upptäcks efter en husaffär nästan aldrig klassas som ett dolt fel. Antingen hade det gått att upptäcka vid en noggrann besiktning, eller så gör husets ålder och skick att det inte betraktas som osannolikt att fukt- och mögelskador kan uppstå.

Leder till ohälsa

Dålig ventilation i kombination med fukt och mögel är en riktigt skadlig inomhusmiljö som kan ge upphov till astma, allergier och andra besvär som trötthet och hudåkommor. Barn är känsligare än vuxna. Det är också vanligt med fukt- och mögelproblem i svenska hus, framför allt i villor och radhus, där ägarna själva ansvarar för vad som finns bakom väggarna. Den som är på jakt efter ett hus måste därför vara väldigt försiktig.

Undvik dolda fel

Innan man börjar buda på ett hus ska man alltid först och främst kolla med säljaren om han känner till några problem med huset. Se till att få svar på när de olika delarna av huset byggts eller renoverats, att el och vatten är dragna av behöriga hantverkare på ett godtagbart sätt samt att det finns tätskikt i badrum och kök. Ta sedan in en erfaren besiktningsman som får undersöka huset noggrant. Om besiktningsmannen misstänker att det kan finnas fukt måste detta undersökas närmare. Det går att förvissa sig om att huset är helt fritt från fukt och mögel, så köp aldrig ett hus om detta inte noggrant undersökts.

Ingen återvändo

Har man utvecklat astma eller allergi efter att ha bott i ett fuktigt eller mögligt hus under en lång tid finns det tyvärr inte så mycket man kan göra. Men att åtgärda problemen är i alla fall ett första steg mot en bättre hälsa. Det går att sanera ett hus genom noggrann renovering och att förbättra ventilationen. Förbättrad ventilation är också mycket effektivt mot radon, som inte alltid kommer från väggar utan även ofta från marken i fristående hus.

Man kan aldrig gardera sig helt mot dolda fel i ett hus, men det går att förvissa sig om att det inte finns problem med fukt och mögel. Vill du ha en god hälsa ska du därför vara mycket försiktig inför ett husköp, speciellt om huset har några år på nocken.

Mer info om dolda fel: https://www.doldafelhus.se.

Akta dig för skada för du nyss börjat träna

4 maj 2018

En skada som man ofta kan dra på sig när man väl bestämt sig för bättre vanor, är smärta i hälen. Den brukar kallas hälseneinflammation – helt missvisande, eftersom det varken är en ”inflammation” eller sker i ”hälsenan”, utan är en belastning som sker i senorna i hälen. Ofta uppkommer smärtan i hälen då man plötsligt byter livsstil och börjar träna på ett sätt man inte har gjort förut, eller har otillräckliga skor som inte ger den stadga som fötterna behöver när man börjar träna.

Gå till en naprapat eller en sjukgymnast för rätt hjälp

Har man väl fått smärtor i hälen är det viktigt att gå till en naprapat eller en sjukgymnast som kan ge dig tips och råd, och rätt sorts massage för att du ska komma till rätta med skadan. Smärtan i hälen kan bero på muskelbristningar i hälen. Har du drabbats av det, är det vila som gäller, men har du överbelastat muskeln och får en plötslig smärta i hälen och blir öm i hälen och fortsätter träna kan muskeln i senan helt eller delvis gå av. Du kan få slemsäcksinflammation. Det märker du om du har smärta som istället för att ge med sig, bara tilltar. Du kan få en svullnad längst ner på hälen, vara stel hälen. Du bör äta inflammationshämmande medicin, vila, få massage och råd om hur du kan träna muskeln så du inte fortsätter överbelasta den.

Skaffa bra skor som ger stadga åt fötterna

Dessutom bör du skaffa dig skor som ger en annan stadga än de du har när du vanligtvis tränar. Antagligen har du fel sorts skor. Ett tag bör du också vila, så att du inte fortsätter belasta fötterna på fel sätt när du tränar. Det finns många bra skor som ger tillräcklig stadga och stöd för dina fötter när du tränar. Prata med någon som säljer träningsskor, och berätta var det gör ont och vilken sorts träning du gör, så kan de hjälpa dig till bättre skor, så du slipper smärtan. Ta det lugnt med träningen i början, tills du märker att du kan gå igen. Har du gjort som sjukgymnasten eller naprapaten har rått dig till, bör du kunna börja träna igen efter att du tränat foten på rätt sätt.

Det du ska göra om du har fått smärta i hälen är att vila. I det läget ska du inte fortsätta träna som förut. Du bör låta musklerna i hälen få vila. Dessutom kan du ta någon medicin mot smärtan och inflammationshämmande värkmedicin.

Börja leasa elcykel!

6 apr 2018

Den som vill behålla sin goda hälsa – eller kanske få en bättre hälsa, bör röra på sig mer. Varje dag. Vi människor har ju kroppar som inte alls är anpassade för det moderna samhälle som vi lever i. Vi är fortfarande på stenåldersstadiet när det kommer till vår fysik. Så illa – eller bra – är det. Våra kroppar är byggda för långa vandringar. Det var det som skiljde oss från aporna, som inte går upprätt och därmed inte kan förflytta sig längre sträckor som vi människor, som kan gå upprätt och balansera överkroppen för att kunna använda våra ben för långa sträckor. Därför får vi ofta olika slags sjukdomar då vi levet våra stillasittande liv som vi gör på våra jobb, och hemma på vår fritid. Därför är allt som gör att vi rör mer på oss sådant som leder till bättre hälsa för oss.

Cykelpendla till och från jobbet – och bli smal

Speciellt aktuellt är det i den vikthets som råder just nu. Alla vill ju se ut som yrkesatleter, utan att träna i samma omfattning som de gör, vilket ju förstås är omöjligt. Det förstår vem som helst. Vill man få en kropp som kan mäta sig med så gott som vilken atlet som helst, måste man ta sig fram på annat sätt än att sitta på sin rumpa på bussen eller tåget, eller i bilen. 

Vad är bättre i så fall än att cykla till och från jobbet? Med de nya el-cyklarna är det möjligt att cykla långa sträckor utan att bli trött och svettig. Våra svenska politiker har insett allvaret iden fettepidemi som vi ser, och att vår miljö kräver att vi lever annorlunda och slutar bidra till avgaser och utsläpp av kolmonoxid och börjar cykla i stället. Därför ger de möjligheten till 25 procents avdrag vid köpet av en elcykel.

Så mycket kostar en elcykel

Medelpriset för en elcykel går på cirka 10.000 till 20.000 kronor. Får man då 25 procent av det beloppet går en elcykel på mellan 8.000 till 15.000 kronor. Jämför man en sådan el-cykel med en tio-växlad cykel är det inget högt pris. Bidraget till el-cykeln är ett sätt att vi alla ska få incitament till ett mer hälsosamt liv. Vad kan vara mer hälsosamt än att cykla mellan 5 och 20 kilometer om dagen. Som tur finns det gott om snygga kläder för alla slags väder. Därför finns det inga ursäkter längre, utan det är bara att sätta igång och cykelpendla till och från jobbet.

Har du dessutom en arbetsgivare som satsar på sin personals hälsa, kan du dessutom få leasa cykeln till ett förmånligt pris. Varför inte leasa en cykel, på samma sätt som du kan leasa en bil av företaget där du jobbar? Då vet du att du bidrar inte bara till din egen hälsa, utan även till miljön. Läs mer om hur man leasar en elcykel.

← Äldre inlägg