Blogg

Är du nöjd med dig själv?

30 dec 2017

Det händer mycket på området inom både hälsa och skönhet. Metoderna för att förbättra utseendet blir bättre och mer effektiva. Man har andra läkemedel som förbättrar utseendet. Skönhetsingreppen blir säkrare. Det allra bästa är att absolut inte åka till något baltiskt land, eller i Östeuropa för skönhetsingrepp. Där är kontrollerna sämre och ibland har man inte samma krav på hälsovården och med det blir riskerna större. Även om det rent ekonomiskt är gynnsammare är det inte värt riskerna med att bege sig utomlands för operationer. Vad är hälsan värd? Det måste få kosta.

Ibland handlar inte skönhetsingreppen om att bli ”vackrare” utan om att slippa till exempel hängande ögonlock som kan vara i vägen, det kan handla om att ta bort stora åderbrock på benen, eller mycket stora påsar under ögonen, där varken sömn eller vila åstadkommer den förändring som man önskar. Då är det bra att göra ingreppet för att inte alltid se hängig eller trött ut, då man inte är det.

Finns det risker med skönhetsingrepp?

Som med det mesta annat kan det finnas risker. Det gäller att försöka eliminera riskerna. Det finns vissa saker man själv kan göra för att minska riskerna. Oftast gäller det sunt förnuft. Kännas det inte bra, är det sällan det. Här tar vi upp några saker som du kanske behöver tänka på och minska riskerna för att ett skönhetsingrepp inte blir bra. 

1. Sjukvårdspersonalen

Se till att alltid gå till någon som är rätt utbildad för ingreppet. Har kirurgen rätt utbildning? Är sjuksköterskorna riktiga sjuksköterskor? Att de som ska göra ett ingrepp på människokroppen har rätt kunskap är ju väldigt viktigt, eller hur?

2. Lokal och hygien

Hur är lokalen där de ska göra ingreppet? Ser det rent ut? Ser de ut att rengöra instrumenten, är det städat eller ligger det sjok med dammråttor i mottagningsrummet? Då kan du med stor säkerhet förvänta dig smutsiga operationssalar och instrument. Om inte personalen är noga med hur lokalen ser ut, lär de inte vara så noga med instrumenten de opererar med, heller.

3. Referenser

Är de noga med patientsäkerheten? Bryr de sig tillräckligt om dem som kommer till deras mottagning? Tar de till sig kritik? Vad tycker de som varit där tidigare? Allt sådant är mycket viktigt.

4. Priset

Om något är för bra för att verka sant, är det ofta det. Om priset är lågt, hur kommer det sig? Att vara lagom kritisk är alltid bra. Om priset är väldigt lågt kan man ju undra om de betalar riktiga löner, om de har riktigt utbildad personal, eller om de fuskar med något annat. Var kritisk, ställ frågor.

5. Eftervården

Hur viktigt tycker mottagningen att eftervården är? Tar de sig tid att pyssla om dig efter en operation? Ett kirurgiskt ingrepp är alltid en viss påfrestning för kroppen och att få rätt eftervård är faktiskt väldigt viktig. Här gäller det att tänka efter före.

6. Uppföljningar och ansvar

Detta gäller speciellt den medicinskt ansvariga, att den personen tar fullt ansvar för sin patient. Och för att den personen ska ta ansvar, gäller att det blir någon slags uppföljning och att du har möjligheten att återkomma ifall något skulle hända. Har du inte det, kan något vara fel och på tok. Ta de varningssignalerna på allvar.

Sök rätt på så mycket information du bara kan om den mottagning som du funderar på. Läs mer här om du har fler funderingar.

Migrän – huvudvärk från helvetet

24 sep 2017

Migrän är en ofarlig men väldigt plågsam och obehaglig åkomma som kännetecknas av blixtrande huvudvärk i omkring ett dygn, ibland längre. Den kan orsakas av stress eller viss mat och dryck som man är känslig mot. Migrän är ofta ärftlig, ungefär 70% av de drabbade säger sig ha en anhörig med besvären, och risken att drabbas ökar om du har en förälder eller annan släkting som lider av migrän. Ungefär 10% av befolkningen drabbas av migrän någon gång i livet, i Storstockholm alltså drygt 200 000 personer. Migrän drabbar oftast ena sidan av huvudet och kännetecknas av pulserande smärta. Ibland föregås anfallen av synrubbningar, ”auror”. Ofta hjälper en starkare smärtstillande tablett men vid kronisk migrän är det inte ovanligt att exempelvis Botox används som behandlingsmetod.

Många är drabbade

Bor du i en storstad som Stockholm känner du med största sannolikhet någon som drabbats av migrän och vet vilka plågor och svårigheter det kan medföra. Att ha kronisk migrän innebär ofta extremt hög sjukfrånvaro och det kan vara svårt att behålla ett jobb. Ofta krävs någon form av uppgörelse med försäkringskassan där man slipper karensdagar för att överhuvudtaget ha möjlighet att försörja sig. Även sociala relationer blir lidande samt relationer till familj och andra anhöriga. Ofta följer biverkningar som tal- och synrubbningar samt illamående ovannpå värken och den drabbade blir sängliggande dygn i sträck.

Behandlingar

Det går att i någon mån förebygga migrän genom att leva ett så stressfritt liv som möjligt, med regelbundna vanor och mycket vila. Man ska även undvika mat som man vet gett besvär förut, exempelvis mat med mycket vitlök eller andra starka ämnen. Det är också bra med motion och yoga.

När man känner att ett anfall är på gång ska man lägga sig i ett mörkt rum och försöka sova. Ett receptfritt läkemedel som Ipren eller Alvedon kan fungera men vid starkare anfall krävs receptbelagda läkemedel. Har du migrän som inte ger sig med vanliga smärtstillande ska du konsultera din läkare som gör en bedömning av dina besvär. Det finns flera typer av behandlingar och det gäller att hitta rätt medel och dos.

I verkligt svåra fall av långvarig migrän brukar man rekommendera förebyggande behandling med Botox. Du måste ha diagnosen kronisk migrän för att ha rätt till Botoxbehandling. Din läkare skickar dig till en neurolog om hen misstänker att det kan vara kronisk migrän. Botox är ett toxin som blockerar de nervsignaler som får musklerna att spänna sig. Detta har visat sig vara mycket effektivt för att förebygga migrän.

I Stockholm finns många neurologer och specialister på migrän och andra typer av huvudvärk. Börja med att kontakta din vårdcentral, som hjälper dig att få kontakt med rätt specialist. Genom att lägga om dina levnadsvanor och hitta rätt behandling hoppas vi att du ska kunna leva utan dina besvär i så stor utsträckning som möjligt.

 

Stressigt på jobbet? Överväg hemstädning!

20 sep 2017

Tid är en bristvara för många i dagens samhälle. I synnerhet om man bor i större städer då svarta hål i form av tunnelbana, bilköer och försenade bussar slukar stora delar av dygnet. Därtill så finns även jobb, det finns handling, det finns matlagning samt allt som hör ett normalt familjeliv till; skjuts av barn, läxläsning, träning och sömn. Kort och gott; vi har bara 24 timmar per dygn att röra oss med – men skillnaden nu mot förr är att de flesta har så fulla kalendrar att vanliga vardagssysslor inte hinns med.

Städning är ett typiskt sådant exempel. Det tar tid att städa och det kräver en stor ansträngning. Det är de flesta medvetna om; man kan liksom inte räkna med att städa ett hus på någon halvtimme – där är det snarare så att en halv dag kommer att gå åt. En halv dag som i det här sammanhanget stavas lördag eller söndag; en helg som man helst av allt vill spendera på ett bättre sätt än att bjuda dammsugaren på en svängom.

Lösningen för många idag är tilltalande och något som vi ska titta närmare på. Detta i form av professionell hemstädning och vi tänkte visa på hur man ska tänka gällande sådan. Vi kan säga att du äger ett större hus i Bromma och känner att professionell hemstädning skulle passa ert hushåll perfekt – just av den anledningen att ni inte har tiden som krävs för att sköta städningen på egen hand. Så här tycker vi att ni ska resonera innan ni skriver ett avtal med ett städföretag:

 • Ni ska söka kvalitet – inte billigaste priset. Det finns en skatterabatt på 50% av den totala arbetskostnaden för er hemstädning  som står redo att användas. Rut-avdraget gör att ni inte behöver söka efter det billigaste priset utan att ni snarare kan söka efter ren kvalitet. Priset blir lågt ändå.
 • Ni hittar kvalitet genom referenser: För att hitta en pålitlig städfirma – det kan vara svårt i större städer som Stockholm – så bör ni kontakta tidigare och befintliga kunder. Hör er även för med grannar i Bromma om de använder sig av professionell hemstädning och i så fall vilken städfirma de anlitat.
 • Ni ska bestämma. Hemstädning sker på era villkor. Det innebär att ni bestämmer när den ska göras och i vilken omfattning. Inom rimliga gränser naturligtvis. Men, ni skriver ner era önskemål om tider-, dagar och vad som ska göras och städföretaget sätter ihop ett schema för städaren.
 • Städaren- inte städarna. Se till att en och samma person sköter er hemstädning. Det ger större trygghet och bättre utförda jobb (i och med att denne känner till hur ert hus ser ut).
 • Provstäda innan. Se till att boka in en tid för en provstädning innan ni bestämmer er. Här kan ni se hur resultatet blir och ni – och städföretaget – kan se hur lång tid det hela tar.

Kontrollera kliniken innan du förstorar brösten

18 aug 2017

Att göra en bröstförstoring är något som bara blir mer och mer populärt i Sverige – framför i storstäderna som Stockholm och Göteborg. Det är dock inte bara i Stockholm och Göteborg bröstoperationer genomförs – numera har fenomenet spridit sig över nästan hela landet.

När man ska göra en bröstförstoring kan man ibland känna sig ganska nervös. Att kolla upp kliniken noga lättar lite på nervositeten och ger en trygghet. Det minskar också risken att råka ut för en oseriös kirurg, som kanske saknar tillstånd eller den kompetens och erfarenhet som krävs för att bröstoperationen ska bli så bra som möjligt.

I större städer som Stockholm finns ett stort utbud, risken kan därför vara större där att råka ut för en oseriös kirurg. Bor du i en större stad är det alltså extra viktigt att göra grundlig research på klinikerna. Ta gärna referenser från andra kunder.

Kolla tillstånd

De senaste åren har ett par fall dykt upp och skrivits om i medierna, där oseriösa kirurger bedöms som ”livsfarliga” och ”oerfarna”. Säkerställ därför alltid att kirurgen har de tillstånd och certifieringar som krävs för att utföra plastikkirurgi.

Som kund till en skönhetsklinik tar du stora risker. Om något går fel under operationen är du i princip rättslös. Detta på grund av att plastikkirurgi inte klassas som hälso- och sjukvård. Kirurgen har därför inte juridiska krav på sig att vara läkare, kirurg, eller ens legitimerad sjukvårdspersonal.

Säkerställ att kirurgen har god erfarenhet

Det är mycket viktigt att kirurgen har erfarenhet inom den typen av bröstförstoring som du ska genomgå. Om det går fel vid en bröstoperation, kan det få allvarliga och permanenta konsekvenser. Vid händelse av att operationen går fel, har man som ovan nämnt svaga rättsliga skyddsnät.

Exempel på fall

 

 • Aftonbladet skrev våren 2015 om en plastikkirurg (självutnämnd) opererade helt utan utbildning och tillstånd. ”Den här mannen är livsfarlig”, hävdade en av de narkosläkare som assisterade under flertalet operationer. Mannen är inte ens legitimerad som hälso- och sjukvårdspersonal hos Socialstyrelsen.
 • Västerbottens-Kuriren rapporterade i mars förra året om hur en dåligt utbildad kirurg ”förstörde en kvinnas underliv”. Kirurgen var vid operationstillfället utbildad i allmänkirurgi – men saknade specialistutbildning för plastikkirurgiska operationer.

 

Kvinnan fick efter operationen söka vård hos NUS för flertalet spruckna och infekterade sår. Kvinnans underliv förstördes permanent efter operationen.

Vad skiljer privat hemtjänst från kommunal i Stockholm?

9 aug 2017

Sedan man för några år sedan införde ett fritt val gällande hemtjänst i Stockholm har röster höjt om att det blivit mycket sämre – dock har lika många röster höjts om motsatsen, att det tvärtom blivit bättre. Hur det egentligen ligger till är svårt att säga i nuläget i och med att det faktiskt gått så kort tid så att man ännu inte kan utvärdera frågan riktigt.

Men om man tar argumenten från båda sidor och ställer dem mot varandra så kan man konstatera att motståndare till privatiserad hemtjänst i Stockholm menar på att alltför många oseriösa aktörer smugit sig in på marknaden med enbart pengar i sikte. Kollar man på de som tvärtom gillar att hemtjänst i Stockholm numera också kan väljas så menar den sidan att valfriheten är av stor vikt – det vill säga att du själv har möjlighet att välja vilket företag i Stockholm du vill ha till din hemtjänst. Vidare menar man att denna valfrihet i slutändan kommer att tvinga de oseriösa aktörerna bort från marknaden – detta i och med ingen kommer att välja dessa företag.

Klart är att båda sidor har relevanta poänger – visst, det finns en massa aktörer i Stockholm och dess hemtjänst som sannerligen inte ser till kundens bästa utan bara till bolagets vinst. Men likaså finns det privata aktörer som faktiskt ser till kundens väl och vill förbättra hemtjänst i Stockholm från grunden. Det bör alltså få gå ytterligare några år innan man klart och slut kan säga vilken sida som haft rätt.

Tjänar man mer pengar inom privat hemtjänst i Stockholm?

Då det kommer till löner så kan man säga att många företag som arbetar privat med hemtjänst i Stockholm också kan betala mer pengar – detta i syfte att naturligtvis kunna locka över bra anställda som kan leverera ett arbete som ger företaget ett gott rykte. Det är nämligen av yppersta vikt för en privat aktör att skaffa sig ett gott rykte och renommé då detta i slutändan leder till fler kunder. Sådant sprids ofta mellan olika kunder och familjer till anhöriga – har ett privat företag inom hemtjänst i Stockholm gjort ett bra arbete så är det också lättare för en annan familj att välja just detta företag. Naturligtvis går detta också att vända på – har ett företag gjort ett uselt jobb och inte levererat det man lovat så kommer det garanterat att i slutändan minska den mängd av framtida kunder som tänkt sig hemtjänst i Stockholm som ett alternativ.

Det är alltså så här i början oerhört viktigt för ett företag att profilera sig redan från början – annars kan det bli problem då konkurrensen inom hemtjänst i Stockholm är väldigt hård. Att därmed anställa duktiga personer och då kanske tvingas betala mer i lön kan visa sig vara en väldig investering för företaget sett över en längre tid. Ett bra rykte ger fler kunder och ett bra rykte får man genom att ha duktiga anställda – detta är dock något som gäller i alla branscher och inte bara inom hemtjänst i Stockholm.

Vad ska jag välja för hemtjänst i Stockholm?

26 jul 2017

Det finns först och främst två stycken alternativ som man kan använda sig av då det handlar om hemtjänst och dessa två blir tydligast i en större stad som Stockholm. Här talar vi alltså främst om hemtjänst som antingen drivs i privat- eller statlig regi. Just det förstnämnda alternativet – den privata varianten av hemtjänst – har slagit igenom väldigt stort och främst då i just Stockholm där man ser att en stor marknad har växt fram. På både gott och ont ska här tilläggas – i takt med att så många olika personer är verksamma med just hemtjänst i Stockholm så varierar även kvaliteten dem emellan.

Det har nämligen kommit att visa sig att en hel del oseriösa aktörer smugit sig in på marknaden i jakt efter snabba pengar och en stor vinst – något som tyvärr också visat sig vara möjligt att utföra. Här har alltså Stockholm ett problem som måste tas om hand å det snaraste – att anlita ett företag för hemtjänst ska naturligtvis i första hand handla om att man blir omhändertagen och att man vågar – i viss mån – lägga sitt liv i någon annan persons händer och där kan inte ett vinstintresse ligga i vägen. Detta problem gäller dock inte bara hemtjänst i Stockholm utan går att applicera även till skola och annan omsorg och här måste man på något sätt komma upp med en lösning som försvårar för oseriösa företag att ta del av kakan.

Vi talar här inte om någon reglering där ingen vinst får göras, men det måste gå att hitta en mellanväg som på något sätt tar bort de absolut värsta exemplen och detta oavsett om det handlar om hemtjänst i Stockholm eller en skola driven i privat regi i Göteborg. Dock – och detta kan inte nog poängteras – det finns naturligtvis väldigt bra alternativ för hemtjänst som drivs i privat regi likväl som det finns dålig som drivs av staten, det är bara det att de oseriösa företagen smutsat ner och givit alla ett dåligt rykte. Ett rykte som alltså måste börja förbättras och där man ändå ser att en ljusning är på väg. Vi får här hoppas att branschen i sig klarar av att på något sätt reglera sig själva och att enbart de bra privata aktörerna inom hemtjänst i Stockholm får fortsätta. För att de verkligen behövs – det råder det inget som helst tvivel om.

Vad får jag hjälp med då jag anlitar hemtjänst i Stockholm?

Då man anlitar hemtjänst då har man vissa behov som man måste få hjälp med – här talar vi om allt ifrån dusch, rakning, på- och avklädning, hjälp med mat och medicinering och så vidare. Saker som man, helt enkelt, är oförmögen att själv utföra på grund av ålder eller någon sorts sjukdom eller skada. Hemtjänst i Stockholm – eller någon annanstans i Sverige – är alltså det perfekta alternativet för den som inte vill lämna sitt hem men som ändå behöver viss hjälp med att klara av sin vardag.

Viktigt att se över ventilationen i Stockholm

23 jul 2017

Stockholm är en stad där många äldre hus fortfarande fungerar som både arbetsplatser, bostäder och skolor och detta är också en del av charmen med staden. Dock så finns det även vissa problem med detta och ett av dem är hur ventilation och annat fungerar – eller inte fungerar – i dessa äldre byggnader. Just ventilation är en lite bortglömd del av hur människan fungerar och bristen på att stadigt flöde av friskt luft är något som i stor grad påverkar vår koncentrationsförmåga samt vår hälsa i stort och här ser man alltså i Stockholm har uppstått ett problem. Hur ser det egentligen ut gällande ventilation på din arbetsplats och hur skulle du prestera ifall denna byttes ut? Här kan man direkt ta ett exempel från ett kontor i Stockholm som är beläget inne i en äldre byggnad och där ventilation även den är av en äldre modell. De anställda på detta kontor presterar alltid bäst innan lunch och i början av veckorna och chefen för detta företag har hela tiden kopplat detta till naturliga orsaker där främst motivation nämns som en anledning.

Att de anställda hela tiden – ju längre dagen lider – också tappar i sin motivation, vill hem och därmed presterar sämre, ser denna chef som naturligt och lägger heller ingen större vikt vid. Men är detta verkligen hela förklaringen till att detta företag och de anställda varje dag har sin dipp just efter lunch och ju närmare helgen man kommer?

Nej, det är en del av sanningen naturligtvis men den största delen beror på att den ventilation som finns i denna äldre byggnad helt enkelt inte håller någon vidare klass och att de anställda på grund av denna hela tiden tappar i koncentration. Det skulle alltså här vara en god idé att byta ut hela denna ventilation mot en nyare modell som hela tiden tillgodoser frisk och fräsch luft och ger de anställda den välbehövliga energi som behövs för att orka hela dagen.

Dålig ventilation ger sämre hälsa i Stockholm

Det är också här som många företag – men framförallt skolor – gör fel i Stockholm. Man ser snarare problemet som något som ligger hos individen och i människans natur än att koppla den bristande koncentrationen och den sämre prestationen till just den dåliga ventilation som finns i lokalen. Att detta är ett problem i skolor runt om i Stockholm är därför något som direkt bör ses över och tas om hand – annars riskerar vi att en hel generation tappar sin lust inför studier och får dåliga betyg som de inte behövt få om bara rätt ventilation erbjudits.

Detta har man – tack och lov – på slutet börjat inse och man ser numera att många skolor som finns i äldre byggnader i Stockholm också får sin ventilation utbytt mot en bättre men frågan är om det är för sent? Hur många barn har man egentligen tappat i onödan och hur många sjukdomar har denna dåliga ventilation egentligen fört med sig i form av astma och annat? Detta är en skrämmande tanke som många nog inte vill ha ett svar på.

http://www.ventilationstockholm.biz/ erbjuder energisnåla och prisvärda ventilationssystem av högsta kvalitet.

Så kan du leva hälsosamt i Stockholm

19 jul 2017

I en storstad kan det ibland kännas svårt att leva hälsosamt. Trottoarer, buller och trängsel gör det att det ibland kan kännas lite tungt att ta sig ut och jogga. Visserligen är det så för många landsortsbor också – men i en storstad är det svårare att till exempel hitta bra joggingstråk eller vatten att simma i.

I Stockholm är möjligheterna dock goda för ett hälsosamt liv. Kanske till och med mer så än i många andra storstäder. Även om det kan vara lockande att äta snabbmat på vägen hem till lägenheten, finns det ofta en salladsbar eller ett annat nyttigt alternativ nära. Likaså är kollektivtrafiken väl utbyggd, så behovet av bil är inte lika starkt i Stockholm som i många andra städer.

Ät bra

Bor du i Stockholm äter du sannolikt ute ganska ofta. Med tanke på det utbud av restauranger som finns i Stockholm är det, som tidigare nämnt, inte alltför svårt rent praktiskt att välja en salladsbar istället för ett kebabhak. En salladsbar eller likvärdigt nyttigt alternativ finns i nästan varje kvarter i staden.

Om du inte har nära till en riktig salladsbar, har ändå de flesta restauranger nytta alternativ på menyerna. Staden har invånare med vitt skilda smaker och således anpassar restaurangerna sig ofta till exempelvis vegetarianer och laktosintoleranta.

Skippa bilen

Att ta bilen i Stockholm innebär inte sällan trafikköer och stress. Visserligen kan det vara mycket folk i tunnelbanan också – men där får du motion på köpet. Se till att även undvika rulltrappan i perrongerna så att du rör på dig så mycket som möjligt.

Kollektivtrafiknätet i Stockholm är väl utbyggt. Således är det något du kan använda dig av även om du arbetar i någon förort en bit utanför staden. Förutom tunnelbanan finns både pendeltåg och buss att använda sig av för att ta sig fram. Dessutom kan detta kännas extra bra de dagar det råder trafikkaos i staden.

Gå på gym

Salladsbarer, motionsspår och fitnesscenter. Medvetenheten kring att leva hälsosamt har ökat markant i Sverige på senare år och så även i Stockholm. På kort tid har många gym slagit upp portarna i staden, så om du bor centralt har du förmodligen inte alls långt till en plats där du kan träna.

Bor man i centrala Stockholm kan det här ofta vara ett bättre alternativ än att jogga utomhus. Visserligen finns det många som väljer att springa på trottoarerna, men det är inte för alla. På gymmen hittar du löpband du kan använda dig av, med den stora fördelen att du inte behöver stå och jogga på plats vid varje övergångsställe du ska passera.

Därför är sex bra för din hälsa

5 jul 2017

Sex är inte bara härligt, utan det är riktigt bra för hälsan. Det sänker nämligen blodtrycket och får en att varva ned. Studier påvisar också att personer som nyligen haft sex fick lägre blodtryckshöjning vid stressiga situationer än de som inte har sex.

Att ha sex skyddat personen i fråga från hjärtsjukdomar. Likaså stärker det även ens immunförsvar om man har regelbundet sex, viktiga ämnen såsom lgA ökar med upp till 30 procent samt skyddat även mot infektioner på lång sikt. Enligt forskning visar det sig att sex ökar välbefinnande och självförtroende, det gör oss friskare och gladare överlag.

Tro det eller ej men sex kan göra dig snyggare! Det är nämligen så att den ökade blodcirkulationen minskar hudproblem och ökar produktion av kollagen, det vill säga det ämnet som gör huden elastisk. Att ha sex regelbundet ökar också kroppens förmåga att tillgodose sig med näring, vilket stärker hår och naglarna.

Sex minskar risken för cancer

Prostatacancer känner vi alla till och det är faktiskt den allra vanligaste cancerformen i Sverige och drabbar mest äldre män. Regelbunden utlösning minskar risken för denna cancerform hos män. För kvinnor minskar risken för bröstcancer genom att ha regelbunden sex och har därför bra hälsoeffekt i förebyggande syfte. Något annat nämnvärt är att sex också lindrar smärta, närhetshormonet oxytocin ökar nivåerna av endorfiner, kroppens må-bra-hormoner! Det gör alltså att sex kan minska allt från PMS till huvudvärk.

Andra hormoner som frigörs vid orgasm är hormonet oxytocin som gör det lättare för oss att somna. Så har man sömnsvårigheter är det absolut ett sätt att boosta det. En god sömn är i sin tur bra för både immunförsvaret, vikten och blodtrycket.

Man ska heller inte glömma att sex fördjupar relationen sinsemellan varandra. Den fysiska närheten ökar närhetshormonet oxyticin och får oss att känna ökad trygghet och tillit till vår partner. Vill man testa något nytt och spännande med sin partner kan man även genom vuxenleksaker få exempelvis orgasmen att nå nya höjder.

5 tips på bättre tandhälsa

3 jul 2017

Att ta hand om sina tänder handlar om att ta hand om sin hälsa eftersom man vet att infektion i tandköttet ökar risken för utveckling av exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och luftvägssjukdomar.

Här kommer 5 tips för att undvika detta och få en bättre tandhälsa:

 1. Borsta tänderna minst två gånger om dagen. Stressa inte vid borstningen utan se till att du borstar alla delar noggrant.
 2. Använd fluortrandkräm och en mjuk tandborste.
 3. Skölj inte munnen med vatten efte tandborstningen, utan låt fluroet få sitta kvar!
 4. Byt tandborste så fort du ser att borsten är sliten.
 5. Använd tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborstar minst en gång om dagen.

Hur ofta bör man använda tandtråd?

Eftersom det kan kännas både tidskrävande och krångligt att använda tandtråd händer det ofta att det känns mer lockande att strunta i det. Man ska dock inte glömma att tandtråd är en grundläggande nödvändighet för god munhälsa och friska tänder. Med hjälp av tandtråd avlägsnas matrester och bakterier som sätter sig mellan tänderna och vid tandköttet. Det är ställen som tandborsten inte kommer åt och därför blir det viktigt att använda tandtråd regelbundet varje dag, precis som man borstar sina tänder. Om man inte använder tandtråd är det risk för bakterier lämnas och bildar plack, en tunn, genomskinlig bakteriebeläggning. Placken kan i sin tur förvandlas till tandsten som i sin tur gör det väldigt svårt att hålla tänderna rena. Det kan leda till att det blir svullet, inflammerat och blödande tandkött.

En gång om dagen är rekommendationen för att använda tandtråd, en god rutin är att göra det varje kväll innan läggdags för att hålla munnen ren under natten. Man ska vara noga med att tråden når hela vägen en bit in under tandköttet. Undvik även att ta i för hårt eftersom det kan ta skada på tandköttet!

Prisvärd catering i Stockholm som levererar bra mat

30 jun 2017

Står man inför att arrangera en större tillställning eller fest så brukar detta vara något som man använder extern hjälp för att få så bra som möjligt. Hemligheten bakom en lyckad fest är nämligen att man lyckas få flertalet olika moment att passa ihop och då det kräver stor vana så gör man också bäst i att ta den hjälp som finns.

Det handlar här om att man exempelvis – som arrangör – slipper laga mat, slipper servera denna och att man slipper diska tallrikar och bestick. Vidare så handlar det om underhållning och att man måste hitta en lämplig lokal och där har vi egentligen bara ett axplock av de moment som måste flätas ihop för att den tillställning man arrangera ska anses som lyckad. Vi kan även väga in den personliga aspekten också – det vill säga; även om man arrangerar en fest så vill man ändå delta. Man vill inte springa omkring och plocka tallrikar, man vill inte diska och framförallt så vill man inte oroa sig för att alla gäster ska trivas.

Just det sistnämnda är en nog så viktig del som de andra; känner man som arrangör en oro över att inte alla trivs, att maten är dålig eller att musiken inte fungera så är det också lätt att denna stämning lägger sordin över tillställningen i fråga. Vad är det då för hjälp som finns och som kan hjälpa en med alla dessa små – men ack så viktiga – moment?

Det bästa valet är faktiskt catering och detta åtminstone om man bor i Stockholm där man under senare år sett en väldig uppsving i hela branschen. Man har i Stockholm kunnat se att nya företag kommit in på marknaden, man har kunnat se hur olika kulturer rörande mat finns tillgängliga och framförallt så har man också kunnat se hur bredden inom catering blivit väldigt påtaglig. Detta gällande extratjänster.

Kontaktar man i dagsläget ett företag som erbjuder catering i Stockholm så brukar denna nämligen kunna ordna med allt från mat, musik, serveringspersonal, lokal och disk. Man slipper alltså som kund allt det som kan upplevas som jobbigt med att arrangera en fest och detta dessutom till ett bra pris. Hur kan då priserna vara så bra i Stockholm?

Konkurrensen har sänkt priserna

Den spännande utveckling som skett inom catering i Stockholm – roligare mat, fler företag och bättre service – har också gjort att priserna sjunkit tack vara den ökade konkurrensen. Som i alla områden så leder en ökad konkurrens i slutändan till att kunderna blir de stora vinnare och här är alltså inte catering något undantag.

Det som – tack och lov – ännu inte visat sig gällande cateringbranschen är att kvaliteten sjunkit i takt med att fler aktörer dykt upp på marknaden – något som annars är väldigt vanligt då ett område drabbas av konkurrens. Vi får hoppas att detta även i fortsättningen håller i sig och att de verksamma företag inom denna bransch fortsätter att erbjuda sina tjänster med lika hög kvalitet och till lika rimliga priser. Läs mer på  http://cicada.se/ som levererar mat av högsta kvalitet till ditt arrangemang. 

Blir du lyckligare av minskad fettprocent?

26 jun 2017

Under början av 2000-talet så var det inne att vara extremt smal, gärna size zero. Många modeller som visade upp kända och exklusiva märkeskläder var beniga och det såg absolut inte hälsosamt ut. Idag har det hänt saker, nu är det fler större märken som vågar använda så kallade plus size-modeller. Plus size-modeller är absolut inte tjocka, men enligt normerna i modell-världen är de “större” än vanliga modeller. I Frankrike har man nu inför en lag som kräver att modeller har ett läkarintyg på att de är hälsosamma och friska nog att få jobba som modell. Detta är ett steg i rätt riktning för en mer hälsosam modebransch.

Den nya trenden är att vara hälsosam. Men tyvärr är det fortfarande många som tror att minskad fettmängd på kroppen gör dig lyckligare. Det kan göra dig lyckligare i vissa lägen, men god hälsa och självkänsla kommer inifrån. Nuförtiden går det att minska fettprocenten utan att träna eller äta speciellt hälsosamt. Det kallas coolsculpting och det innebär att fettet fryses och sedan bryts ner av kroppen. Men om man inte ändrar på sina vanor så kommer ju självklart fettet att komma tillbaka.

God Hälsa för oss innebär att du mår bra, sover bra, vaknar utvilad, får lite vardagsmotion, äter bra mat och inte stressar allt för mycket. God Hälsa kan vara olika från person till person, likväl som hur man uppnår god hälsa. Dålig sömn, osund kost och brist på motion i vardagen kan leda till sämre hälsa.

Minskad fettprocent på kroppen kan göra dig mer nöjd med din kropp, men ger det god hälsa? Vi är inte så säkra. Vi vill att människor ska vara glada, må bra och det kan man göra oavsett kroppstyp. Självklart är det inte hälsosamt att vara extremt överviktig på grund av att kroppen tar skada av osunt levande. Gränsen är hårfin och svår att tolka. Vi vill dock påpeka att ALLA är vackra, oavsett kroppstyp.

Det finns ju något som heter BMI - Body Mass Index. Enligt detta mått är bland annat Sveriges starkaste man sjukligt överviktig. Men det går inte att ta på allt för stort allvar. Någon som tränar styrketräning kan tappa fettprocent, men stanna kvar på samma vikt, alternativt gå upp i vikt för att musklerna väger mer. Då kan man inte längre lita på BMI-måttet. Det bästa är att hålla koll på sina mått istället för att stirra sig blind på vågens siffror.

Besök din tandläkare regelbundet

21 jun 2017

Munhygien är viktigt och alla människor bör besöka tandläkaren åtminstone en gång om året.. Detta är en av de viktigaste faktorerna bakom ett hälsosamt liv och om man har friska tänder samt en god munhygien minskar man risken för allvarliga följdsjukdomar.

Munnen och tänderna är viktigare än vad man tror och även om man inte har ont så kan det ändå vara bra att – årligen- kontakta en tandläkare för att avlägsna exempelvis tandsten. Många duskar dock med detta och av olika anledningar där den absolut vanligaste handlar om priset. Man tycker helt enkelt att ett besök hos en tandläkare kostar för mycket och viss, det är ganska höga kostnader – men här ska man veta att de under senare år blivit betydligt lägre. Det är fortfarande ganska dyrt att besöka en tandläkare men om man bor i en större stad som Stockholm eller i närliggande områden som Solna så behöver det verkligen inte kosta för mycket.

Anledningen till detta stavas privatiseringar och ökad konkurrens och om man exempelvis bor i Solna så har man bara där väldigt många skickliga tandläkare att välja bland och dessutom en närhet till Stockholm som gör urvalet än högre. Bara för att du bor i Solna så är du ju inte på något sätt bunden till en tandläkare just där utan du kan besöka en tandläkare var helst du vill. Man kan alltså hitta en billig – och bra – tandläkare betydligt enklare om man bor i Solna än vad man kan göra i en mindre stad som exempelvis Kramfors och här kan man då se fördelarna som privatiseringar för med sig. Allt fokus läggs ibland på det negativa i rapporteringar från media – tandläkare och deras tjänster är en sak som blivit bättre och detta oavsett om man är boende i Solna eller någon annanstans i sverige.

Alla ska kunna ha råd att se över sina munhälsa och tack vare att en privatisering skett inom branschen då är detta också möjligt på ett helt annat sätt än förut. Vi får hoppas att trenden håller i sig och att priserna ytterligare kan sjunka i framtiden för – som vi sa – det är fortfarande ganska dyrt att besöka en tandläkare. Även om besöket då, som sagt, blir billigare i Solna än vad det blir i Kramfors.

Spara pengar på en tandläkare i Solna

Man ska dessutom se denna kostnad som billig om man istället jämför med vad ett uteblivet besök hos en tandläkare kan för mad sig. Tänder lagar liksom inte sig själva och om vi har en person i Solna vars hörntand är angripet av karies så måste denna direkt söka hjälp för detta. Ju längre denne person i Solna väntar med att besöka en tandläkare, ju större blir nämligen också chanserna att detta sprider sig.

Ett hål i en tand förvandlas nämligen relativt fort till ett problem i hela munnen och då blir också kostnaden för en tandläkare betydligt större. Detta oavsett om denna tandläkare har sin praktik i Solna eller någon annanstans i Sverige. Betala mindre för att åtgärda ett mindre problem direkt än mycket pengar för att korrigera hela munnen, det är rådet man kan ge i det här fallet.

Din smärta kan lindras av en naprapat

18 jun 2017

Det finns idag fler personer som går omkring med värk i sin vardag än vad fallet var för några år sedan. Märk väl här; den typ av smärta vi idag dras med sitter ofta i ryggen, i axlar och i armarna och har sin källa och ursprung i hur vi arbetar. Det vill säga; vi sitter ned under en stor del av dagen och vi sitter dessutom på ett felaktigt sätt; vi använder oss inte av vare sig ergonomiska stolar eller bord och vi rör oss heller inte under vår lediga tid i den utsträckning vi borde.

Det senare förklaras till stor del av en annan orsak till smärtan i fråga – nämligen stress. Många personer hinner inte med sig i vardagen; man åtar sig för mycket –dukar bordet så fullt att man inte hinner duka av det; något som skapar en osund stress som i kombination med de stillasittande jobben kan vara rent förödande för hälsan.

Där har vi således de källor till smärta som finns och det vi rekommenderar här är inte det klassiska – att besöka en vårdcentral – utan en annan typ av behandling; nämligen att besöka en naprapat. En naprapat och en behandling hos en sådan går nämligen på djupet på ett helt annat sätt. Skulle du bo på Kungsholmen i Stockholm, lida av intensiva ryggsmärtor och besöka en vårdcentral så skulle det troliga botemedlet stavas värktabletter. Tabletter som Ipren, Voltaren eller Alvedon och som säkerligen skulle hjälpa för stunden och nypa av topparna på smärtan; men som i det långa loppet inte skulle hjälpa dig.

En naprapat behandlar på djupet

Skulle du istället valt att besöka en naprapat på Kungsholmen så skulle du först fått förklara din situation – hur jobbar du, vilken ställning har du då du arbetar, hur ser stolen i fråga ut? Hinner du med din vardag, känner du dig stressad och har du problem med att få livspusslet att passa ihop?

Frågor som därefter följs av en behandling där din naprapat hittar smärtkällan och med hjälp av sina händer masserar, lindrar och tar bort smärtan. Efter denna behandling så kommer du att få goda råd kring hur du ska tänka i din vardag, vilka förbättringar du kan göra och hur du på egen hand kan ta udden av den smärta du känner i din rygg.

Naturligtvis så kommer du att få göra återbesök; en naprapat kan sällan ordna ett problem genom endast en behandling. Men; du kommer att märka en stor skillnad och du kommer att skaffa dig en större insikt och kunskap kring dig själv och hur din egen kropp genom att låta en naprapat behandla dig. Läs mer på www.naprapatkungsholmen.nu för mer information.

Själslig rekreation i en badtunna

20 maj 2017

Vi lever i ett samhälle där stress har förvandlats till en folksjukdom. Man räknar - tyvärr - med att detta kommer att öka och det är således värdefullt att ta frågan på allvar. Stress är inte att leka med och går man in i väggen som en följd av detta - ja, då har man också en väldigt, väldigt lång resa tillbaka. Vi måste lära oss att bromsen ska användas i en lika stor utsträckning som gaspedalen.

När var den senaste gången du verkligen tog dig tid för dig själv? Ja, jag la mig i soffan igår, kollade en tv-serie på Netflix samtidigt som jag följde uppdateringar på Facebook och på Twitter.

Det var säkerligen väldigt skönt - men var det avslappnande? Förmodligen inte. Det du höll i din hand är nämligen ytterst bidragande till den ökade stressen och att vi alltid ska vara uppkopplade är i det långa loppet någonting negativt. Lyckligtvis så finns det frizoner och vi tänkte titta lite närmare på en sådan här; en plats där du kan njuta, vara - och hitta! - dig själv och där du fullt ut kan slappna av; utan mobil, utan padda och utan dator.

Vi ska berätta om fördelarna som finns med en badtunna. En badtunna är en relativt billig lösning för att dels ge sitt hus det där lilla extra och dels också få ett stort mervärde som hela familjen kan njuta frukterna av. Då den dessutom går att använda året om - ja, då finns det ytterligare en positiv aspekt att ta in. Kort sagt; genom en badtunna så får du ett område som välkomnar dig - dygnet runt, året om - och där du verkligen kan ge dig en chans till den själsliga rekreation du - och övriga familjemedlemmar behöver.

Värt att veta om en badtunna

Det finns några detaljer som man bör veta angående funktionen i en badtunna, hur den installeras och hur den rengörs. Det senare är extra viktigt. Håller man inte efter i en badtunna så kan den förvandlas till en ren bakteriehärd. Lycklgtvis är skötseln och rengöringen inte alls speciellt avancerad - följer man instruktionerna och är noga med att mäta PH-värdet så får man också god kvalitet på vattnet. Bäst är att betala några extra kronor och få ett hölje av plast på insidan; det är lättare att rengöra. Här kommer ytterligare några tankar kring en badtunna.

 • Vedeldad. En badtunna är - till skillnad från ett utomhusspa - något som värms upp genom eldad ved. det tar lite längre tid och det kan handla om några timmar innan vattnet nått den temperaturom 38-40 grader som anses som lämplig. Det går att skynda på processen genom att investera i ett lock.Viktigt är dock att man ser till säkerheten. Du kommer inte att bränna dig i vattnet; men däremot så är kaminen i sig en farozon. Se till att investera i galler så att ingen - i synnerhet barn - bränner sig. Gällande ved så finns det ett stort urval att köpa till.
 • Byta vatten: Det kan vara ett bra alternativ att köpa till ett bättre sortens rengöringsfilter. Detta för att slippa byta badvatten efter varje gång. Som sagt; en badtunna kan förvandlas till en ren bakteriehärd och vikten av god hygien är extremt stor.
 • Placeringen. Se till att lägga ner lite omsorg på var din badtunna ska placeras. Vill du ha kvällssol, har du någon yta på tomten som är relativt skyddad för vind (eller går det att bygga ett vindskydd?) och finns det någon lummig del där tunnan passar extra bra? Se även till att du inte behöver gå för långt för att komma fram; den ska ligga i hyfsat nära anslutning till din veranda.

Läs mer om badtunnor på https://www.spadealers.se/.

← Äldre inlägg